„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Halak, bábok és 100 éves kovász az Ötösben

12/03/2022 15:10

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége az első órában Szendőfi Balázs természetfilmes, zenész; valamint Markó Róbert bábrendező, dramaturg volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. március 11. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. március 11., péntek 10:05)
85:33
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
Szendőfi Balázst sokan, mint természetfilmest, mások, mint basszusgitárost, megint mások, mint Fekete Mari fiát ismerik. A zenei vezető korábban volt vendégségben Gálvölgyi Jánosnál, és mesélt fiáról, akivel együtt zenél különböző színházi előadásokban.

Szendőfi Balázs elmondta, ilyen szituációban ő is Marinak szólítja az anyukáját, mert ott a mamára nem hallgat. Balázs nagy szenvedélye, a zene mellett másik fő foglalkozása a halkutatás, illetve az ehhez tematikailag kapcsolódó természetfilmek készítése.

A műsorban mesélt a halász és horgász világ átalakulásáról, valamint arról, ő hogyan került "közel” a vízhez.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy természetfilmjeit Szendőfi Balázs olyannyira egyedül készíti, hogy miután kitalálja, mely területről akar forgatni, ő az operatőr, a rendező, a vágó, és nem utolsó sorban a zeneszerző is.

Gálvölgyi János és Szendőfi Balázs
 

A műsor folytatásában Markó Róberttel, a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetőjével beszélgetett telefonon Gálvölgyi János. Markó Róbert elmesélte, hogy ő tényleg végigjárta a szamárlétrát a színházban, hiszen először sajtómunkatársként dolgozott ott, majd ezután jöhetett csak a művészeti munka, ekkor lett dramaturg. A bábszakmát néhány kitérő után találta meg Markó Róbert. Eredetileg teológus végzettsége van, majd az ELTE Bölcsészkarán is diplomát szerzett, és csak ezután végezte el a Színművészeti Egyetemet.

Markó Róbert elmondta, hogy az egyik csodálatos dolog a bábszínházban, hogy néhány dolgot egy báb jobban tud, mint egy színész.

Az interjúban a bábozás mellett a főzésre is kitértek Markó Róberttel, aki mesélt egy különleges színházi kommunáról, és annak több mint 100 éves kovászáról, amely minden értelemben egyben tartja a színházi kollektívát.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2022. március 11., péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes