„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

A történelem hétköznapjai – Katona Csaba történész az Ötösben

19/02/2022 09:24

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Katona Csaba történész volt, a műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. február 18. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. február 18., péntek 10:05)
92:27
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Katona Csaba fő kutatási területe a 19. és a 20. század, az Osztrák-Magyar Monarchia világa, és azon belül is a hétköznapi élet történetei. Öltözködéstől étkezésen át a szerelmi életig mindennel foglalkozik tudományos igénnyel. Katona Csaba elmondta, azért is könnyebb ezt a korszakot kutatni, mint például az ókori Egyiptomot, mert több írott anyag született akkor már, és főleg kevesebb idő jutott arra, hogy ezek azóta megsemmisüljenek. A történész hozzátette, azért a túl sok kutatási anyag is megnehezítheti a munkát.

A Vígszínház 1896 körül
 
A Vígszínház 1896 körül - Szent István (Lipót) körút, Fortepan / Budapest Főváros Levéltára
 

Katona Csaba arról is beszélt, hogy miképpen maradhattak fenn iratok a múltból. A hivatalos feljegyzések mellett a magándokumentáció is jelentős. Utóbbinak lehet több oka, mint a levelezés vagy a naplóvezetés, amelyet vagy lelki megtisztulásnak szánt az írója, vagy hiúságból rögzítette a tetteit.

A Baross utca a Horváth Mihály (Mária Terézia) térnél, Szent József-templom. A felvétel 1896 körül készült.
 
A Baross utca a Horváth Mihály (Mária Terézia) térnél, Szent József-templom. A felvétel 1896 körül készült.
 
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára - Klösz György
 
 

Wesselényi Miklósról is maradtak fenn magánjellegű iratok, aki nem csak, mint az árvízi hajós szerepel a történelemben, hanem naplói alapján kiderült, hogy a női nem nagy hódolója volt – mondta el a kutató a műsorban.

 
 Wesselényi Miklós. Barabás Miklós festménye (1836)
 
 

Katona Csaba Gálvölgyi János kérdésére elmondta, azért fontos, hogy az egyébként pozitív történelmi figurák gyarlóbb oldaláról is tudomást szerezzünk, hogy felismerjük, így is óriási tetteket hajtottak végre, de közben emberek is voltak.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: 

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2022. február 18., péntek 10:05