„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Harag van, de békétlenség nincs benne – Upor László az Ötösben

12/02/2022 09:17

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Upor László, dramaturg, műfordító volt, majd a műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, illetve Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. február 11. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. február 11., péntek 10:05)
88:56
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Az adás első órájában természetesen az SZFE véget nem érő ügyéről is kérdezte a műsorvezető az egykori Színművészeti Egyetem korábbi rektorhelyettesét. Upor László elmondta, hogy a Free SZFE Egyesület létrejötte egy csodálatos dologra azért rávilágított, hogy létezik európai összefogás a kérdésben, ugyanis aki a régi oktatók által létrehozott új intézményben végez ma, az más szomszédos országok azonos intézményeiben veheti át a diplomáját, amely így már nemzetközileg is elismert végzettség.

Upor László, Gálvölgyi János kérdésére elmondta, alapvetően nem egy dühös, sem hangos ember. Nincs benne békétlenség. Ugyanakkor a Színművészeti ügyén kívül olyan kérdések kapcsán, mint az oktatás vagy az egészségügy helyzete, keserűséget és dühöt igen is érez.

Olyannyira nem „kiabálós”, hogy emiatt nem lett belőle rendező, ami eredetileg lenni szeretett volna, a saját elmondása szerint. Egyszer rendezői minőségében egy próbafolyamat során felemelte a hangját, amelynek hatékonyabb munka lett ugyan az eredménye, de rájött, hogy nem szeretne a továbbiakban egzecíroztatni embereket, sem meghatározni az életútjukat. Így amikor indult dramaturgképzés a Főiskolán, jelentkezett.

 
Gálvölgyi János és Upor László
Fotó: Klubrádió
 

Upor László elmesélte, hogy egy Szász Jánossal közös próbán sikerült definiálnia saját szakmáját: szerinte a dramaturg az, aki, már tegnap tudta. Ez azóta szállóige lett közöttük. Azt a műsorban hozzátette, hogy a dramaturg lényege, hogy kicsit távolabb áll a készülő előadástól, mint a rendező, mint a szerző, és mint a színész, így az objektivitásával tud átfogóbb véleményt alkotni. Ugyanakkor, azt el kellett fogadnia, hogy a dramaturg, amolyan tárca nélküli miniszter, ahogyan ő fogalmazott, hiszen véleménye lehet, de beleszólása nem feltétlenül.

A kiegyensúlyozottságának az egyik pillére, mondta el az adásban Upor László, a feleségével való kapcsolata és egyáltalán a családi élete, a másik pedig, hogy a munkája különböző részei kiegészítik egymást. Dramaturgként együttműködik másokkal, műfordítóként ugyan magányos munkát végez, de egyben a maga ura is, tanárként pedig a szakmai frissességét tudja megőrizni.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2022. február 11. péntek 10:00