„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

"Átálltam a sötét oldalra" – Horváth Illés az Ötösben

22/01/2022 10:12

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Horváth Illés színész-rendező volt, a műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. január 21. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. január 21., péntek 10:05)
84:26
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Horváth Illés azért használta a Star Wars-os hasonlatot, mert nem rég a színészetet a rendezésre cserélte. Az interjúban elmondta, új színészi feladatokat már nem vállal, csupán egy szerepet tartott meg, ma már jellemzően csak rendez, illetve a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője. Egy ideje úgy érezte, hogy nem komfortos számára a színészi lét. Sokat utazott, sok helyen játszott vidéken, épp azért, hogy próbára tegye az elhivatottságát. Hozzátette, gyerekkorától a színház közelében élt, elég régóta állt színpadon ahhoz, hogy a folytatással kapcsolatos kétségei megjelenjenek. Gyerekszereplője volt több színházi előadásnak, és egy tévéfilmnek is, ráadásul drámatagozatos középiskolába járt.

Amikor Őze Áron vezette az akkor még Nemzeti Színházat, ma már Magyar Színházat, ő akkor került oda. Horváth Illés az igazgatóváltás után nem sokkal már érezte, hogy nem ez az útja, és akkor kezdett a rendezés felé fordulni. Akkor még az is felmerült benne, hogy szinkronszínész lesz, mert akkoriban kezdett egyre többet szinkronizálni. Ahogy azt a kérdést is fel kellett tennie magának, hogy fővárosi vagy vidéki művész legyen.

Nem sokkal később, mondta el a beszélgetésben Horváth Illés, függetlenként próbálkozott meg a rendezéssel, amely váratlan sikert hozott a számára. A kritikai pozitív visszajelzés is nagy lökést adott, és elismerte, hogy egy időben kifejezetten rosszul érintette, ha rossz kritikát kapott. Ma már ezeket a reakciókat sokkal inkább a helyén kezeli, tette hozzá.

 
Gálvölgyi János és Horváth Illés
Fotó: Klubrádió
 

Horváth Illés a szakmai tanulmányait Kaposváron végezte, miután a Színművészeti Főiskolára nem vették fel. Az övék volt az első osztály Kaposváron, amelyet Babarczy László indított. Még ma is azt érzi, hogy ott nem csak egy csapat, hanem egy család szerveződött.

Az iskola után kezdte meg a vidéki „színházlátogatási” időszakát, amelyben volt egy ideig Pécsett, Zalaegerszegen és Szegeden is, míg végül szakmai otthonra talált Nyíregyházán.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2022.01.21., péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes