„Klubrádió
Vidám Karácsony

Kuncze: Velem fideszesek még véletlenül se álltak szóba, olyan dolgokra emlékeztem, amikre ők nem akartak

26/12/2021 14:04

| Szerző: Klubrádió/szg

Kuncze Gábor volt belügyminiszter (és a Klubrádió korábbi műsorvezetője) ünnepi adásunkban Falusi Mariann-nak mesélte el, hogy csöppent bele a rádióba és mit tanult a hallgatóktól. Műsoráról azt mondta: „velem fideszesek még véletlenül se álltak szóba, ennek sok oka lehet, de az egyik az, hogy sok mindenre emlékeztem, amikre ők nem akartak”. Beszélt aktuális témákról is, mint a kormány népszavazása: „soha senki nem jött oda, hogy képzelje, Kuncze úr, az óvodában nemváltó műtétet akar a Pistike”.

2021. december 25. Vidám Karácsony / részlet, Kuncze Gábor (21.12.25.)
21:33
00:00

Kuncze Gábor ugyan nem vezetett adást ünnepnapon a Klubrádióban, de azt tudja, vannak olyan időszakok, amikor nagyon sokan, akik egyedül vannak, találkoznak időnként a saját életükkel, időnként másokéval, és az nagyon jó és fontos, hogy a rádió ilyen szolgáltatást tud nyújtani. Hozzátette: van, amivel nagyon keveset foglalkoznak az emberek, pedig amit például L. Ritók Nóráék (az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjével a Klubrádió is együttműködik) csinálnak, az fantasztikus, és odatehetjük mellé Iványi Gáborékat is, az ő munkájuk szintén elképesztő.

Kuncze Gábor
 
Kuncze Gábor
 

Kuncze Gábor és a rádió

A volt belügyminiszter elmondta, úgy csöppent bele a Klubrádióba, hogy Bolgár György elment szabadságra hosszabb időre, és kerestek embereket, akik az ő műsorát addig átveszik, beszélgetnek a hallgatókkal. Megkérdezték, neki volt kedve hozzá, és a hallgatóknak is tetszett, úgyhogy aztán, amikor az Ötös elindult, abban is két órán keresztül „dalolt” a hallgatóknak.

Először arra gondolt, hogy majd beszélget emberekkel olyan témákról, amelyek őt érdeklik, és remélhetőleg így a hallgatókat is. Például Nagy Endréről, a magyar kabaré atyjáról, de aztán látta, hogy Gálvölgyi János pénteken ilyen témákba megy bele, és vele nem akart versenyezni. Rájött, hogy a hallgatók nyilván azért kedvelik, mert a közélet témáit a maga sajátos módján tudja megközelíteni.

Aktuális témákat vettek tehát elő, Kovács M. Veronika és egy időben Törtei-Takács Kriszta volt a szerkesztő. „Velem fideszesek még véletlenül se álltak szóba, ennek sok oka lehet, de az egyik az, hogy sok mindenre emlékeztem, amikre ők nem akartak” – fűzte hozzá. Nagyon érdekes volt, hogy például Svédországból, Németországból jöttek hallgatók, és hagyta, hogy az ő kérdéseik eltereljék. Meg is hívta a hallgatókat később egy Parlament-látogatásra.

Mit tanult a hallgatóktól?

Például a tömörítést – mondta –, volt, amikor megírták neki, hogy „na, ez már hosszú, menjünk tovább”. Kitalált egy figurát, az lett Egyketted Iksz, azaz Félix, aki a Szíriuszról jött, ahonnan egy szélsőjobboldali toposz szerint az ősmagyarok, és az ő nevében írt leveleket „haza” a saját bolygójára. Akkor is a Fidesz volt kormányon, Félix nagyon kormánypárti volt, így íródtak a levelek, és ezt a karaktert szerették a hallgatók.

Aktuálisan, napi szinten már nincs a közönség előtt, ami a politikát illeti, de természetesen követi. Abban bízik, hogy meg lehet változtatni, ami itt kialakult, mert ez már borzalmas. A „hihetetlen, eszement” gyűlölködést emelte ki, amely szerinte „inkább a túloldalról” jön. Abnormális és beteg, hogy megvágnak késsel valakit az SZFE-s maszkja miatt, vagy az aláírásgyűjtőket leöntik valamivel, ennek nem kellene így történnie. A saját példáját is említette, amikor kiszivárgott, hogy az intenzíven volt, kapta a „remélem, megdöglik”-jellegű kommenteket. „Erre föl élve maradtam, hogy azért borsot törjek az orruk alá” – tette hozzá.

Sokszor nemcsak arról van szó, hogy mi nem tetszik az embereknek, hanem arról: kitalálják, hogy mi nem tetszene nekik, és azt miként lehetne felhasználni. A kormány által népszavazásra felterjesztett témáról azt mondta: „soha senki nem jött oda, hogy képzelje, Kuncze úr, az óvodában nemváltó műtétet akar a Pistike, a Juliska meg nem”. Szomorú, hogy a szeretet ünnepén beszélünk erről; de az az igazság, hogy már inkább a szeretet és a türelem ünnepének kellene lennie. Azt mondta: '90-ben kaptunk egy nagy lehetőséget, és most úgy tűnik, elpackázzuk, pedig nem kéne.

Az egész beszélgetést, amelyben Kuncze Gábor beszélt a többi között a kicsit busójárás-jellegű családi karácsonyukról is, a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. A Vidám Karácsony teljes második részét pedig itt találják:

2021. december 25. Vidám Karácsony / részlet, Kuncze Gábor (21.12.25.)
21:33
00:00

Vidám Karácsony
2021. december 25., szombat 16:05
Műsorvezető: Falusi Mariann