„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

L. Ritók Nóra: A gyerekszegénységet korábban is a szőnyeg alá söpörték, de most már kifolyik alóla

9/12/2021 14:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Hagyomány a Klubrádióban, hogy gyűjtést szervezünk az Igazgyöngy Alapítvány javára. Idén is arra kérjük hallgatóinkat, hogy támogassák L. Ritók Nóráékat, aki a vendégünk volt csütörtökön reggel. A támogatási lehetőségekről az Igazgyöngy Alapítvány honlapján talál részleteket.

2021. december 09. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. december 09., csütörtök 09:00): L. Ritók Nóra
44:37
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Vendégünk L. Ritók Nóra, az alapítvány igazgatója volt, aki elmondta: nem volt egyszerű az év, a pandémia megnehezíti az amúgy sem könnyű oktatási és szociális feladataikat egyaránt. Az otthon tanulás időszaka nagyon nehéz volt annak a leszakadó társadalmi csoportnak, amelynek a gyerekeivel foglalkoznak, hiszen ők nem tudtak bekapcsolódni a digitális oktatásba és a papíralapú tanulás se volt folyamatos. A munkalehetőségek, az árak iszonyatos mértékű felkúszása pedig megnehezíti a szociális munkában a krízisek kezelését.

A Told községre vonatkozó kérdésre elmesélte: Berettyóújfalu központtal dolgoznak, Told azért érdekes, mert ott kezdték el 12. éve azt a programjukat, amelyben az összes beavatkozási pontot megkeresve végzik egy generáción, 20 éven át a munkát közösségfejlesztéssel, munkahelyteremtéssel, oktatással, egészségüggyel, szociális munkával. Mellette hat településen vannak jelen oktatással – művészettel neveléssel –, ami 600 gyereket érint, és tizenhét településen szociális munkával. Tavaly karácsonykor – köszönhetően a Klubrádiónak is – 28 települést értek el ajándékokkal, élelmiszerrel, fűtőanyaggal.

Az idei karácsonyi ajándékokra rátérve elmondta, lesz idén is naptár gyerekrajzokból, vannak képeslapok, és minden fillért, amit kapnak most, az Ajándékozz karácsonyt akcióba forgatnak be. Lesz cipősdoboz-ajándék, élelmiszercsomag és ha tudnak, brikettet is adnak, hogy a gyerekek öröme és a meleg is meglegyen.

Művészettel nevelés

A nemzetközi szinten sikeres szegénységellenes programoknak mind van művészeti elemük, lehet az dráma, zene, tánc. A rajz azért picit más, mert egy jó feladattal akár 45 perc alatt lehet sikerélményt adni a gyerekeknek, hiszen az életükben sokszor kudarc, probléma fordul elő, valami nincs, azt érzik, hogy velük gond van, az intézményrendszer külön ága foglalkozik velük, és ez negatív énképet alakít ki bennük. A gyűlöletbeszédre, amely ömlik ránk mindenhonnan, valamiféle választ kellene adni a személyiségfejlesztésben családnak és iskolának is. Hozzátette, az érzelmi intelligencia és a szociális készségek fejlesztése mindenkinek fontos lenne, nemcsak a leszakadóknak.

Az eszközhiány is fontos, ha az egyik gyereknek van műszaki rajzlapja, filctolla, vízfestéke, a másiknak meg semmije, akkor a tanító ugyan ad neki egy használt fénymásolópapírt, aminek a másik oldalára még rajzolhat, meg ceruzát, de sose tud ugyanolyan rajzot készíteni, mint a mellette ülő. Ezért nem kell az Igazgyöngynél felszerelést hozni, azt ők biztosítják. Viszont az a kiegészítő támogatás, amit elvett tőlük az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ezt is fedezte, hiszen nem terhelhetik rá a szülőkre a költséget. Nemcsak tőlük, Iványi Gáboréktól és az Ámbédkártól is elvették – tette hozzá, és ez jövőre nagyon fog hiányozni. Azon dolgoznak, hogy valahogy pótolják és a jövő tanévet is meg tudják oldani.

Hiányzik a politikai akarat

L. Ritók Nóra hangsúlyozta: a szegénységet, a társadalmi leszakadást a teljes társadalmi beágyazottságában kell értelmezni, így kell keresni a megoldásokat. Ez nem teszi lehetővé a pillanatnyi segítések sikerének megélését, ez bonyolult problémahalmaz, amelynek minden elemével hosszú távon foglalkozni kell. Tehát azzal a közeggel, ahol a szegénység kialakul, azoknak a családoknak élettörténetével, akiknél ez a szocializációs minta átöröklődik, azzal az intézményrendszerrel, amelynek dolga lenne, hogy segítsen, hatékonyan foglalkozzon velük és persze a közbeszéddel is, hogy mi az emberek véleménye erről a témáról.

A generációs szegénység vagy gyerekszegénység a rendszerváltás előtt is szőnyeg alá söpört probléma volt, de most „annyira tele van a szőnyeg alja, hogy kifolyik alóla”. Ha piszkálgatják, nyilvánvaló, hogy konfliktusokat okoz. Itt nem lehet elkerülni a politikai szintet, hiszen ha egyszer lesz igazi politikai szándék arra, hogy ezzel kezdjenek valamit, akkor javulhatna a helyzet, viszont L. Ritók Nóra nem érzi ezt a szándékot. Olyan hatalmas lett a probléma, olyan szinten érinti az összes intézményrendszer működését az oktatási szegregáció, a szakember-ellátottság, a munkalehetőségek hiánya, az egyes térségek gazdasági leszakadása, annyira összefügg minden mindennel, hogy csak nagyon átgondoltan, tiszta lappal lehetne újraindítani. De nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni azoknek az embereknek az életét, akik most élnek, akiket ezek most érintenek.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. december 09., csütörtök 09:00
Műsorvezető: Mérő Vera