„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy: Sajnálom, hogy Ungár Péter a nyilvánosság előtt kezd el vitatkozni

11/04/2022 22:47

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos, a zuglói választókerület győztese szerint bojkottálni kell az Országgyűlés alakuló ülését és nem szabad felvenni a parlamenti pozíciók után járó pénzeket sem. "Meg kell mutatnunk, hogy ebben a színjátékban akkor se veszünk részt, ha jól megfizetik" – közölte. Az LMP-s Ungár Péter bemenne a nyitó ülésre, Hadházy szerint kár, hogy a nyilvánosság előtt kezdett el vitatkozni, szívesen beszélne vele és válaszolna az érveire.

2022. április 11. Esti gyors-részlet / Interjú, Hadházy Ákos - 2022.04.11.
10:38
00:00

Hadházy Ákos ellenzéki politikus, az Egységben Magyarországért jelöltjeként a zuglói választókerület győztese szerint a miniszterelnököt igenis zavarja, ha tiltakoznak a magyarok. Sokan azt mondják, hogy nem érdemes tüntetni, de a dudálós tüntetésekért kiszabott drasztikus büntetések – őt is közmunkára ítélték – megmutatták, hogy nagyon is zavarja a kormányfőt. Ugyanakkor azt is megmutatták, hogy eredményt akkor lehet elérni, ha többen vannak.

Szerinte a parlament alakulóülését bojkottálni kellene és vannak más javaslatai is, reméli, hogy a pártok érdemesnek találják azokat a meghallgatásra. Hangsúlyozta. ki kell mondani, hogy nem volt tisztességes ez a választás, „nem volt igazi választás”, a 2018-as se volt az, és nyilvánvalóan a 2026-os se lesz. Úgy viszont nem érdemes nekimenni még egy választásnak, hogy nem egyenlőek a feltételek. De ezért nem tudják a politikusok önmagukban elérni, arra is szükség van, hogy például menjen el százezer ember az MTVA székházához tüntetni. Ehhez viszont kellenek az eltökélt ellenzéki politikusok, akik kimondják, hogy „nem fogunk asszisztálni a demokrácia látszatának fenntartásához”.

Ungár Péter az LMP-ből azt mondta, hogy ők nem akarják bojkottálni az alakuló ülést. Erre Hadházy Ákos úgy reagált: „sajnálom, hogy Ungár Péter a nyilvánosság előtt kezdett el vitatkozni, pedig szívesen beszélnék vele és válaszolnék az érveire”. Szerinte feltételekhez kell kötni, hogy az ellenzék részt vegyen a parlamenti munkában – ez nem azt jelenti, hogy ne vegyék fel a mandátumot, bár amellett is lennének érvek –, hanem ne játsszák el, hogy itt demokrácia van. A Momentum elfogadta, hogy nem ül be a nyitó ülésre, és a többi javaslatán is gondolkodnak. A többi párttól nem érkezett elutasítás – tette hozzá.

Új jelszóval is szolgáltak: „ellenzék helyett ellenállás”. Hadházy Ákos hozzátette: az állampolgári engedetlenség is nagyon fontos. Lehetséges, hogy a dudálós tüntetésekben „volt törvénytelen dolog”, de csak azért, mert a Fidesz ilyen törvényeket hozott. Vannak olyan esetek, amikor használni kell a polgári engedetlenséget, a tanárok is ezt teszik, nagyon drukkol nekik és reméli, hogy nem adják fel. Ehhez kell szolidaritás, a pártok összefogása nem elég, a társadalom összefogására van szükség. Nem szabad azt mondani, hogy ez a tanárok problémája, ezzel nem foglalkozunk, hanem ki kell állni egymásért – tette hozzá.

Azt mondta: a parlamenti bizottságoknak „az égadta világon semmi jelentőségük nincsen, ez is csak egy játék”. Nagyjából havi egyórás elfoglaltságot jelent, a fideszes többség leszavazza az ellenzéki javaslatokat és megszavazza a sajátjait, semmilyen ellenőrző funkciót nem biztosít a részvétel. Viszont fizetéssel jár, és szerinte azt nem szabad felvenni. A parlamenti pozíciókért járó pénzeket, mint a jegyző, frakcióvezető, ugyancsak nem szabad felvenni. „Meg kell mutatnunk, hogy ebben a színjátékban akkor se veszünk részt fel, ha jól megfizetik” – emelte ki.

Amikor azt mondja Ungár Péter, hogy be kell menni a Parlamentbe, mert ott lehet beszélni dolgokról, szerinte nem kell, a technikai lehetőségek bőven megadják, hogy bárhonnan eljuttassák az üzenetet a nyilvánossághoz. Ha ő az otthonápolásról akar beszélni, akkor menjen el valakihez, aki ezt 60 ezer forintért csinálja és beszéljen onnan, szimbolikusan még hasznosabb is. De a legfontosabb: Hadházy Ákos szerint használni kell ezt az időt a „látszatvitákon ücsörgés” helyett arra, hogy a választókerületeket végigjárva mindenhol találjanak minden faluban két embert, aki vállalja, hogy ellenzéki, ne legyen még egyszer olyan „csúfság”, hogy Budapestről kell szavazatszámlálókat küldeni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors
2022. április 11., hétfő 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály