„Köszönjük

Bolgár György: Az összeomlás hete

11/04/2022 12:56

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A Klubrádió is közli műsorvezetője, Bolgár György Népszavában megjelent írását, amely a magyar közélet hazugságaival, csúsztatásaival foglalkozó sorozatának legutóbbi része. Ezúttal Orbán Viktor múlt szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóját és Kövér László egy interjúját is elemezte kollégánk.

Azt állította Kövér László, az Országgyűlés elnöke (a Mandiner című hetilapnak adott interjújában), hogy „hazánk nemzetközi súlya olyan mértékben megnőtt az elmúlt tíz-tizenkét évben, hogy a magyar választáson – ahogy Orbán Viktor fogalmazott – a világgal állt szemben a Fidesz-KDNP”.

Ezzel szemben a tény az, hogy ez nem Magyarország nemzetközi súlyának növekedését jelzi, hanem a csökkenését. Attól, hogy csak Putyin, Trump és Erdogan a barátunk, nem mi lettünk nagyobbak, hanem az a probléma, amit Orbán a világnak jelent. Nem mindegy.

Azt állította Kövér (ugyanott), hogy „magabiztos, legkevesebb ötszázalékos előnyünk volt a kampányt megelőző időszakban, még az ellenzéki előválasztás idején is”.

Ezzel szemben a tény az, hogy a Medián szerint 2021 októberében a teljes népesség körében 37-37 százalékkal egyformán állt a Fidesz és az ellenzék, a Závecz Research pedig 4 százalékos ellenzéki vezetést mutatott ki. Igaz, a kormányközeli Nézőpontnál hatalmas volt a Fidesz fölénye, de a „legkevesebb ötszázalékos előny” mindenképpen tévedés. Az örök győztesnek persze mindent szabad. Még rosszul emlékezni is.

Azt állította Orbán Viktor (nemzetközi sajtóértekezletén arra a kérdésre, hogy az ukrán állam összeomlása esetén Magyarország megvédené-e a magyar kisebbséget Ukrajna területén), hogy „NATO-döntés nélkül nem mozdulunk ki Magyarország területéről”.

Ezzel szemben a tény, hogy ugyanez az Orbán a választási kampányban azt mondta, hogy Magyarország nem fog katonákat küldeni és fegyvereket szállítani Ukrajnába, mert nem sodródhatunk bele a háborúba. Ezek szerint ha a NATO küldene bennünket, akkor mégis? Amit szabad Jupiternek, azt nem volt szabad az ugyanezt mondó MZP-nek?

Azt állította továbbá Orbán (ugyanott, arról, hogy mit szól az orosz csapatok által elkövetett ukrajnai gyilkosságokhoz), hogy „a háborús bűnösség kérdésében vizsgálatok, vizsgálatok, vizsgálatok; független vizsgálatokat szeretnénk látni. Ez így zsurnalizmus”.

Ezzel szemben a tény az, hogy háborús bűnnek nevezni civil lakosok tömeges legyilkolását Bucsában nem zsurnalizmus, még ha a háborús bűnösséget valóban csak egy nemzetközi bírói testület állapíthatja is meg jogszerűen. Ám ettől még az újságírók által készített videók, a túlélők általuk fölvett beszámolói és a műholdas felvételek bizonyítékok az orosz hadsereg által elkövetett kegyetlenkedésekre. Az Európai Tanács elnöke, a NATO főtitkára, az ENSZ főtitkára érdekes módon nem zsurnalizmusról beszélt, hanem a döbbenetéről. De hát Orbán szerint az oroszok az elmúlt 12 évben velünk szemben mindig korrektek voltak. A többi meg zsurnalizmus.

Azt állította ezenkívül Orbán, hogy ő azért értékelte át orosz politikáját, mert a NATO 2008-ban eldöntötte: nem akarja fölvenni Ukrajnát és Grúziát a szervezetbe.

Ezzel szemben a tény az, hogy a NATO 2008-as bukaresti csúcsértekezletén nemhogy nem utasította el a két ország NATO-tagságát, hanem zárónyilatkozatában megígérte felvételüket – igaz, konkrét időpont nélkül. Úgy látszik, Orbán annak idején nem olvasta. Viszont bejelentkezett Putyinnál.      

Attól, hogy csak Putyin, Trump és Erdogan a barátunk, nem mi lettünk nagyobbak, hanem az a probléma, amit Orbán a világnak jelent.

Az írás a Népszava oldalán 2022. április 11-én jelent meg.