„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Gábor György: A Klubrádiót nem most kezdték el szétverni, hatalmas munka van ebben

14/02/2021 12:14

| Szerző: Klubrádió/szg

Gábor György szerint az általános jelenség, hogy egy rezsim igyekszik támogatni a hozzá húzókat, de az már csak a diktatúrák sajátja, hogy a hűségesek jutalmazása mellett elhallgattatják az egyet nem értőket. Ez történt az MTA-val, az SZFE-vel, az '56-os intézettel, és ez történik most a Klubrádióval is – mondta a vallásfilozófus. Szerinte a Klubrádió szétverése nem most kezdődött, először elérték, hogy ne lehessen országosan fogni, aztán azt, hogy ne legyenek hirdetői. Úgy látja, a magát konzervatívnak nevező (de attól távol álló) oldal fél a kritikai szemlélettől, a tudástól, a tehetségtől.

2021. február 12. Ötös - Gálvölgyi Jánossal / részlet, Gábor György (2021. február 12., péntek 10:00)
25:46
00:00

Gábor György vallásfilozófust arról kérdeztük, hogy a bíróság kedden elutasította a Klubrádió keresetét, így a budapesti 92,9 MHz-es frekvencián le kell kapcsolni az adást vasárnap éjfélkor. 

Azzal kezdte: azt megérti, hogy egy rezsim igyekszik preferálni, favorizálni akár anyagi értelemben is a hozzá húzókat, a hozzá közel állókat, és ez valószínűleg a világ legtöbb helyén így is van. De az csak a totalitárius rendszerekre, a diktatúrákra – igen, a nácik és a kommunisták hatalmára is – jellemző, hogy megsemmisítik, szétverik azokat, akik nem értenek velük egyet, amellett, hogy támogatják a sajátjaikat, a hűségeseket. Ezek a diktatúrák vetemedtek arra, hogy elhallgattatták az egyet nem értőket – tette hozzá.

 
Gábor György
Facebook
 

Hogy miért történik mindez, arra volt elég lehetőség rájönni az elmúlt 10-11 évben. Egyrészt azért vernek szét mindent, mert „nincs elég emberük, tehetségük amott”, ahol a lakájsajtó, lakájművészet, lakájtudomány van. Ezért elviselhetetlen számukra a másik oldal. Dühödtek, frusztráltak emiatt, a félelmük erősödik a tudástól, a tehetségtől, az igazmondástól, a kritikai szellemtől, amely nélkül nincs tudomány és nincs művészet. Ezt a kritikai szellemet próbálják elpusztítani, ezt „becstelenítik meg”. Hangsúlyozta. nézzünk körül, ez történt az MTA-val, az ’56-os intézettel, az SZFE-vel, és ez történik most a vidéki tudományegyetemekkel, a pécsivel vagy a szegedivel. A CEU-t száműzték, ami tulajdonképpen „galádabb dolog”, mint a szétverés, mert tudják, hogy kiváló intézmény, de nekik nem kell, és kirugdalják az országból.

Ez történt a szabad sajtóval, az Origóval, a Népszabadsággal, az indexszel és most a Klubrádióval is. És a Klubrádiót nem most kezdték el szétverni, „hatalmas munka van ebben”: megakadályozták, hogy országos rádió lehessen, megfélemlítéssel megakadályozták, hogy hirdetőket szerezhessen magának, és így tovább.

A konzervatív szellem, amelyre folyamatosan hivatkoznak, úgy gondolkodik, hogy ha nem is tud új értéket teremteni, a meglévőt tíz körömmel védi. Erre a rezsimre csak az igaz, hogy nem tud új értéket teremteni, de a régieket lerombolja, tehát az is hazugság, hogy konzervatívok lennének.

Úgy fogalmazott: mindez a galádság hihetetlen hazugságokkal, „a legótvarosabb mesékkel” párosul. Elhangzott az SZFE-nél, hogy a Vas utcában milyen kosz, piszok volt. Ha tényleg ez volt a probléma, miért nem újíttatták fel az épületet? Azt nem is értette, hogy egy kormánypárti tacepao szerint az Ódry színpad „bűnben fogant, mert sztálinista volt”. Ez esetben Schmidt Mária intézetének, a Terror házának – amely először a Hűség háza volt, Szálasi főhadiszállása, aztán az ÁVO, majd az ÁVH központja –, minden eseménye, amit ott tartanak, nyilas vagy ávós szellemiségű? – tette fel a költői kérdést.

Úgy véli, 2022-re ez országot teljesen kifosztják; egy ország nemcsak anyagi javakból áll, de azoktól is megfosztanak sokakat, hanem a kultúra, a tudás javaitól is, amelyek a fiatalokat teszik versenyképessé a civilizált világgal. 2022-ben arról kell szavazni, hogy „ki akarjuk-e szolgáltatni továbbra is az országot ennek a gyalázatnak”. Szerinte az egész oktatási rendszerre az indoktrináció a jellemző, nem az, hogy értelmes, vitaképes, gondolkodó embereket neveljenek, hanem rendszerhű katonákat, akik a „politikailag veszélyes” kritikai attitűd kiiktatása miatt lesznek versenyképtelenek.

Ami elviselhetetlenné teszi a közállapotokat, az a revans szelleme – mondta Gábor György. A filozófus úgy látja: bár lehet, hogy ezzel sokan nem értenek egyet, az elmúlt 30 évben az az oldal produkálta ezt, amelyik konzervatívnak, kereszténynek nevezi magát, pedig „egyikhez sincs köze”. A Nemzeti Színház megépítésével kapcsolatban is ezt említette, hogy a Belváros közepe, kulturálisan is fontos pont helyett „kint a prérin” elkészült egy elviselhetetlen épület, körülötte Disneylanddel, mindezt a revans miatt.

Viccesebb pillanataiban arra szokott gondolni, hogy ez egy nagy kísérlet, amelynek mi vagyunk az alanyai, és az a célja, hogy kiderüljön, „meddig mehetnek el”. Úgy tűnik, nagyon messzire, aminek részben történelmi okai vannak, részben az a megfélemlítettség, amely a mindennapokat jellemzi. Szerinte ezért élünk diktatúrában. Bár erre néha azt mondják, hogy nem áll meg a fekete autó a ház előtt (egyébként megáll, és elviszik a számítógépeket, telefonokat, a gyerekét is), de valóban, minket még nem visznek el. A demokráciának és a diktatúrának sok arca volt a történelem során, más korszakokban máshogy működött. Jelenleg például a totális félelem felkeltésével, az egzisztenciális nyomással, ami éppen elég az embereknek ahhoz, hogy csöndben maradjanak, ne emeljék fel a szavukat, és végignézzék, ami végignézhetetlen. Szerinte százezreknek kellett volna kiállniuk az SZFE „meggyalázása” ellen, a fiatalok, hallgatók miatt is, de főleg önmagunk miatt, hogy ne lehessen bármit megtenni az országban.

 
A XII. kerületi turul-emlékmű (kép: Christo/Wikipedia)
 

Ehhez kapcsolódóan szóba került a XII. kerületi turulszobor, amelynél Gálvölgyi Jánost megdöbbentette az a tervezett megoldás, és gyávaságnak tartja, hogy átnevezik valami másnak. Mintha azt mondanák: „itt van egy Sztálin-szobor, ne legyen már Sztálin, jó, hívjuk Jókai Mórnak”, de ettől még mindenki tudja, hogy miről van szó. Gábor György szerint az ilyen ötletek, hogy kereszteljék át a turult, mind velejéig hazugok. Megjegyezte: a XII. kerület polgármesterének történelem szakos diplomája van, neki tisztában kellene lennie azzal a korszerű történettudományi alapelvvel, amely szerint az emlékezésnek helye van, egy bizonyos hely generálja. Ahol a turulszobor áll, onnan belátni az egykori nyilaskeresztes pártházat és több olyan épületet, ahol a legállatibb, legbrutálisabb tömeggyilkosságokat követték el. Ez a hely nem átkeresztelhető. „Ha holnaptól a turult mákostésztának nevezik”, akkor se lesz gasztronómiai zarándokhely. Ez a szélsőjobboldal felvonulási terepe, nem véletlenül, és abban az értelemben jogosan, hogy a tömeggyilkosok emlékezetéről szól, ahogy a 444 nemrégiben megjelent dokumentumfilmje is bemutatja.

Gábor György zárásként elmondta: van okostelefonja, azon keresztül hallgatja majd a Klubrádiót, és be fog szerezni egy internetes rádiót. Hozzátette: ott volt a Klubrádió születésénél, és most semmi sem történt, továbbra is ott lesz a rádió mellett.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép:

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2021. február 12., péntek 10:00