„Klubrádió

Gulyás hisztériakeltésnek tartja a Klubrádió melletti nemzetközi kiállást

11/02/2021 12:10

| Szerző: Klubrádió

Nem jogszerűtlen, ami a frekvenciájától megfosztott Klubrádióval történik – véli Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ehhez képest az Európai Bizottság úgy látja, a Klubrádióval történtek veszélyeztetik a sajtószabadságot és a pluralizmust. A Klubrádió vezérigazgatója szerint pedig a Médiatanács a nem kívánt médiaszereplőket diszkrimináló, a bíróság által érdemben nem felülvizsgálható szankcióalkalmazása zajlik.

Nemzetközi hisztériakeltésre alkalmas, de nem jogszerűtlen a Klubrádió ügye – idézi a Telex a kancelláriaminiszter csütörtöki kormányinfós megszólalását annak kapcsán, hogy a médiahatóság döntése miatt a Klubrádió elvesztette a frekvenciáját. Gulyás Gergely azt mondta, a rádió lassan évtizedes, a frekvenciájáért folytatott küzdelme éppen a magyar sajtószabadság állapotát érintő kritikákkal szembeni bizonyíték.

Átadták az Értékteremtő Közösségekért-díjat
 
Gulyás Gergely
 MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója úgy reagált a miniszter szavaira: a Gulyás Gergely által elmondottakkal ellentétben a Klubrádió február 15-i elhallgatását a jelenleg hatályos médiaszabályozás teszi elkerülhetetlenné, hiszen 2011-től 2013-ig még a Fidesz által alkotott új médiatörvény alapján is sugározhatott ideiglenesen a Klubrádió. Mostanra viszont tettek arról, hogy az új jogszabályi környezetben erre már ne kerülhessen sor. Ami az elhallgattatás okát illeti, a régi médiatörvény kifejezetten kötelezővé tette a frekvencia megújítását azok számára, akikkel szemben nem merül fel tételesen meghatározott objektív, kizáró ok. Ennek megítélésében azonban részrehajlásmentes, következetes eljárást követelt meg a jogszabály. A Médiatanács mai gyakorlatában ugyanakkor a nem kívánt médiaszereplőket diszkrimináló, személyre szabottan alkalmazott, és a jelen állás szerint bíróság által érdemben nem felülvizsgálható szankcióalkalmazás zajlik – a kormányzat által kialakított jogszabályok által törvényesítve.

 
 Forrás: Klubrádió
 

A bírósági ítélet

A Klubrádió szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hozta a rádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben február 9-én, kedden a Fővárosi Törvényszék. A döntés szerint a Klubrádió már csak vasárnapig használhatja az FM 92,9-et, így a következő naptól, azaz február 15-e, hétfőtől csak internetes rádióként üzemelhet tovább. 

A pert a Klubrádió indította tavaly a Médiatanács határozata ellen, amellyel a kizárólag fideszes tagokból álló testület szeptemberben elutasította az adó frekvenciaengedélyének megújítására beadott kérelmét. Most pedig, február 9-én, a Fővárosi Törvényszék lényegében rendben lévőnek találta a Médiatanács határozatát. A bíróság elutasította a Klubrádió keresetét, azzal indokolva ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi, médiahatóság által felrótt jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, ezért azok jogerőssé váltak, így a testület által az elmúlt hét év során kiszabott két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

A Klubrádió azért nyújtott be keresetet a Médiatanács döntésével szemben, mert álláspontja szerint a hatóságnak a hatályos jogszabályok alapján meg kellett volna hosszabbítania a rádió jogosultságát. Ehelyett a Médiatanács a többi között megsértette a rádió jogát a tisztességes eljáráshoz, és olyan csekély súlyú adatszolgáltatási késedelemre hivatkozott, amely nem alapozta meg a frekvenciajogosultság iránti kérelem elutasítását. Ráadásul a Médiatanács joggyakorlata más médiaszolgáltatók esetében eltérő volt, azaz más rádiók jogosultságát hasonló elmaradások esetén is meghosszabbították, a Klubrádiót pedig diszkrimináció érte – sorolta a bíróságon Stock Richárd, a rádió jogi képviselője. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen.

 
 Forrás: Pixabay
 

Nemzetközi és hazai reakciók

Európában széles körű tiltakozás bontakozott ki a Klubrádiót érintő bírósági döntéssel kapcsolatban. Az Európai Bizottság úgy véli, a Klubrádióval történtek veszélyeztetik a sajtószabadságot és a pluralizmust. Ezért a bizottság kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

„Újabb elhallgattatott hang Magyarországon, újabb szomorú nap a sajtószabadság számára” – így kommentálta a bíróság elutasító döntését Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, aki azt is hozzátette, hogy az ítélet megpecsételte az utolsó független magyar rádióállomás sorsát, lehetetlenné téve, hogy az éterben közvetítse műsorát.

Tiltakozott több újságírószervezet, köztük a Riporterek Határok Nélkül, és több európai parlamenti képviselő, például a német Daniel Freund. Karácsony Gergely főpolgármester pedig szerdán a Megbeszéljük adásában úgy fogalmazott: „mindent megadnék azért, hogy a Klubrádió ne csak budapesti frekvenciát kapjon, hanem az egész országban hallgatható legyen”. Hozzátette: minden nemzetközi és belföldi lehetőséget meg kell ragadni azért, hogy a rádió visszakapja „tényleg jogtipró módon elvett frekvenciáját”, és amíg ez nem történik meg, addig az online rádiózás terjedését kell segíteni; ebben az önkormányzat együttműködését is el tudja képzelni.