„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony fővárosi segítséget ígért a Klubrádiónak a sajtószabadság védelmében

10/02/2021 20:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely szerint nemzetközi szinten és belföldön is mindent meg kell tenni azért, hogy a Klubrádió visszakapja „tényleg jogtipró módon elvett frekvenciáját”, és amíg ez meg nem történik, az online rádiózás terjesztését kell elősegíteni. Ebben az önkormányzat együttműködését is el tudja képzelni – tette hozzá a főpolgármester. A Klubrádió ügye szerinte nemcsak magáról a rádióról szól, hanem a sajtószabadságról, a sokszínűségről.

2021. február 10. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (21.02.10.)
66:35
00:00

Fogadóórát tartott a Megbeszéljük adásában a főpolgármester. Karácsony Gergelyt két hallgató is kérdezte a Klubrádió helyzetéről. Úgy fogalmazott: „mindent megadnék azért, hogy a Klubrádió ne csak budapesti frekvenciát kapjon, hanem az egész országban hallgatható legyen”. Hozzátette: „minden nemzetközi és belföldi erőnket vessük be azért, hogy a rádió visszakapja a tényleg jogtipró módon elvett frekvenciáját”, és amíg ez nem történik meg, addig az online rádiózás terjedését kell segíteni, ebben „adott esetben” az önkormányzat együttműködését is el tudja képzelni. Azt is mondta: kommunikációs felületeikkel szívesen segítik a rádió kampányát, hogy arra a remélhetőleg átmeneti időre, amíg nincs frekvenciája, minél több emberhez jusson el interneten. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan személy szerint hallgatja a Klubrádiót, de ha egy másik értékes rádióról lenne szó, akkor is kötelessége lenne kiállni érte. A Klubrádió ügye tehát nemcsak magáról a Klubrádióról szól, hanem a sajtószabadságról, a sokszínűségről, „mindannyiunk szabadságáért küzdünk, amikor azt mondjuk, hogy ez a döntés elfogadhatatlan”. A fővárosi önkormányzatnak van dolga abban, hogy a főváros sajtószabadsága ne sérüljön. Egy másik kérdésre hozzátette: ha lenne Budapestnek szabad frekvenciája, biztos szívesen odaadná a Klubrádiónak, akár kölcsön, akár örökbe, de sajnos nincs, és a fideszes tagokból álló Médiatanács dönt az ilyen ügyekben. Azt is mondta: nagyon drukkol a Klubrádiónak, „együtt küzdünk, hogy talpon maradjunk”, a fővárosnak is nehéz, de meg fogja nyerni a csatáját, és ezt kívánja a Klubrádiónak is. 

Karácsony Gergely az ellenzéki együttműködésről is kapott több kérdést. A főpolgármester optimista, szerinte van közös jövőképe az ellenzéknek. Azt mondta: jól állnak a felkészülésben, és a választópolgárok hamarosan tudni fogják a részleteket arról, hogyan vehetnek részt a változásban. Hangsúlyozta: az előválasztás azért is nagyon fontos, mert a magyar politikát nem lehet úgy leírni, hogy a kormány küzd az ellenzékkel, itt arról van szó, hogy egy szűk hatalmi elit politikai gépezetet működtet azért, hogy még erősebb legyen pénzben, médiában, befolyásban. Az országnak fel kell szabadítania saját magát, le kell döntenie politikai bálványait, „trónfosztásra van szükség”. Ez nem az ellenzéki politikusok ügye, hanem minden magyar polgáré, akinek fontos a változás, és ezért kell kinyitni a politika minden ajtaját és ablakát – hangsúlyozta. Népszavazás kell egy új Magyarország érdekében – tette hozzá a Párbeszéd társelnöke. 

Szóba került az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kérdése is. Karácsony Gergely megismételte: rendkívül megtisztelőnek érzi a jelenlegi hivatását, van is ezzel elég dolga, ezzel együtt is a neve pro és kontra felmerül a témában. Úgy folytatta: az elkövetkező hetekben-hónapokban több politikusnak, akinek a neve forog a médiában ebben az összefüggésben, el kell döntenie, hogy indul-e az előválasztáson. De szerinte a lényeg az hogy legyen előválasztás és legyen széleskörű konszenzus arról, hogy ki tudja reprezentálni ezt a széleskörű tábort.

Volt még szó a beszélgetésben a többi között budapesti olimpiáról, metróról és biciklisávokról is.

A teljes fogadóórát meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: MTI/Mónus Márton

Megbeszéljük.../Interjú Karácsony Gergellyel
2021. február 10., szerda 16:10
Műsorvezető: Bolgár György