„Klubrádió
Megbeszéljük...

„A keleti nyomuláshoz negyedik Rómaként csatlakozik Budapest”

22/01/2021 20:07

| Szerző: Klubrádió/szg

Orbán Viktor legújabb tétele, hogy bár a nyugati kereszténység nincs jó állapotban, az ortodoxia mögöttünk áll, támogat minket. Gábor György vallásfilozófust, egyetemi tanárt kérdeztük, aki felidézte, hogy már a 16. században megjelent az az elmélet, amely szerint Róma és Konstantinápoly bukása után Moszkva lett a harmadik Róma; az orosz nyomuláshoz pedig Budapest „negyedik Rómaként” csatlakozott. Szerinte itt, az Európa destabilizációjára irányuló törekvésben talált egymásra a két politikai vezetésű kereszténység, az orbáni és a putyini.

2021. január 22. Megbeszéljük / részlet, Gábor György (21.01.22.)
13:35
00:00

A miniszterelnök szokásos pénteki Kossuth rádiós interjújában arról is beszélt: nem politikai vita kérdése, hogy Magyarország keresztény kultúrájú ország-e, ez ténykérdés. Itt viszont hangsúlyosan kitért az ordodoxiára, idézzük (az interjú meghallgatható a Médiaklikk oldalán, ide kattintva):

„Arról nem érdemes vitatkozni, hogy mi a keresztény kultúrkörhöz tartozunk Európában, annak is a latin válfajához. Bár mindig elfelejtjük annak a jelentőségét és fontosságát, hogy az ortodoxia itt van a hátunk mögött, és ma, amikor a latin kereszténység nincs túl jó állapotban, akkor az ortodoxia hátulról megtámaszt bennünket, az nagy segítség nekünk. Mert a kereszténységnek nemcsak a latin, általunk ismert válfaja, hanem az ortodoxia is megvan, és az nagyon komoly értéket képvisel, és most, amikor család elleni támadások vannak, meg a migrációs kérdések és multikulturális átalakítási kísérletek zajlanak a latin kereszténység világában, az ortodoxia ebben nem osztozik, és Magyarországnak egy szilárd hátországot ad.”

Gábor György vallásfilozófust, egyetemi tanárt kérdeztük, aki szerint a mai Európa „két legnagyobb keresztényvédője” az orbáni Magyarország és a putyini Oroszország. Utóbbinál nincs új dologról szó, a 16. században már megfogalmazta Filofej szerzetes, hogy az orosz ortodoxia legfontosabb küldetése, hogy a romlott, dekadens Nyugattal szemben lépjen fel. Egy levelében azt írja, Róma és Konstantinápoly bukása után Moszkva lett a harmadik, a végső Róma. Az orosz pravoszláv egyház mindig birodalmi egyháznak számított, és a mai napig így van ez, államegyházként működik. A szlavofilek a 19. században ugyanezt vallották, az orosz anyácska feladatát a nyugattal szembeni fellépésben látták. Aztán a 20. században egy időre átvette ezt a szerepet „egy másik egyház, amit a Szovjetunió kommunista pártjának neveztek”, a maga szentjeivel, eretnekeivel, jelképeivel. 

Hatalmas geopolitikai nyomulásról és „kiterjedt titkosszolgálati akcióról” van szó szerinte, amelyhez „negyedik Rómaként” Budapest is csatlakozott. Utóbbiról azt mondta: nincs benne túlzás, a jelenlegi moszkvai pátriárka, Kirill remek KGB-s kapcsolatokkal rendelkezett, neki és elődjének, II. Alekszijnek is publikus a fedőneve. Azt mondta: erre a pravoszláv egyházra alapozza hatalmát a szintén egykori KGB-s tiszt, alezredes, Vlagyimir Putyin, akinek programja „Európa destabilizációja és dezintegrációja”. 

Gábor György szerint Orbánnak és Budapestnek, a  „negyedik Rómának” megegyezik a programja Putyinnal és Moszkvával, a harmadik Rómával, amennyiben Európa dezintegrációja a legfőbb cél. Oroszországnak ugródeszka Magyarország, amely viszont komoly erőt tudhat maga mögött. Tehát a két politikai vezetésű kereszténység itt talál egymásra.

Orbán Viktor és Hilarion metropolita találkozója
 
Orbán Viktor miniszterelnök és Hilarion volokalamszki metropolita találkozója a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 6-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az orbáni adminisztráció úgy jelenik meg keresztényvédőként, hogy tökéletesen, abszolút szemben áll a jelenlegi vatikáni vezetés minden elképzelésével. Az orbáni rendszer a kereszténységet nemzeti határok között képzeli el, ráadásul „plázakereszténységként”, amely keveredik pogány hagyománnyal és minden szamársággal. Legutóbb Ferenc pápa azt mondta, hogy amikor a mai populista vezetőket hallgatja, a '30-as évek Hitler-beszédei jutnak eszébe.

A vallásfilozófus felhívta a figyelmet arra is, hogy Hilarion metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külügyi vezetője, aki ennek az összefogásnak a legnagyobb szorgalmazója, másfél éve "rendkívül gyümölcsöző megbeszéléseket folytatott" a Karmelita kolostorban. 

Szerinte – tisztelet a kivételeknek, mert vannak ilyenek – a magyar egyházi vezetők egy része „főpapnak álcázott kormánypárti üzletember”, a keresztény küldetést például luxuséttermek, wellness-központok vagy stadionok képében jelenítve meg. Politikai póráz végén végén vannak ezek az egyházak – tette hozzá Gábor György.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTIMiniszterelnöki Sajtóiroda

Megbeszéljük...
2021. január 22., péntek 16:10
Műsorvezető: Bolgár György