„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fekete-Győr el tudja képzelni, hogy Orbánék elmenekülnek

2/02/2021 22:44

| Szerző: Klubrádió/szg

A Momentum elnöke szerint a korrupt fideszes elittel szemben igazságot kell szolgáltatni, de a Fidesz-szavazókkal nyitottnak, megértőnek kell lenni. Fekete-Győr Andrásnak élénk a fantáziája, azt is el tudja képzelni, hogy olyan pofont kap a 2022-es választáson a kormánypárt, hogy a vezetés elmenekül az országból, vagy az igazságszolgáltatás elé kell állnia. Orbánékkal, akik „szétrombolták az országot”, nem akar leülni tárgyalni az ellenzék – tette hozzá. Erről jelent meg cikk február 2-án a 444.hu-n. A férj, Rogán Antal miniszter tíz nap múlva tagadta a sajtóértesülést, majd kiderült, hogy a kormányhivatal megtagadta az említett földek adásvételéről szóló szerződés hatósági jóváhagyását. Cikkünket frissítettük. 

2021. február 02. Megbeszéljük-részlet / Fekete-Győr András, interjú - 2021.02.02.
49:58
00:00
A Megbeszéljük Hallgatói fogadóóra című rovatában, ahogy a neve is mutatja, hallgatóink kérdezhetnek egy-egy ellenzéki politikust, ezúttal Fekete-Győr András, a Momentum elnöke válaszolt. A terjedelmi korlátok miatt csak szemezgetünk a kérdésekből.

Volt szó arról, hogy nem ellentmondásos-e, amikor a Momentum kemény fellépésről és megbékélésről is beszél. Fekete-Győr szerint van az „egy százalékos korrupt politikai elit, amelyet Fidesznek hívnak”, és van velük szemben 99 százaléknyi ember, aki nem részesül a jóból, akinek nem veszik figyelembe az értékeit, érdekeit. Amikor azt mondják, hogy igazságot kell szolgáltatni, akkor erről az 1 százalékos korrupt elitről beszélnek, amikor pedig a társadalmi békét említik, akkor arról, hogy a Fidesz-szimpatizánsokkal nyitottnak, befogadónak, megértőnek kell lenni 2022 után is. De ez nem vonatkozik Rogán Antalra, akinek a legújabb felesége „1,6 milliárd forintot kapott azért, hogy ezer hektár földet vegyen”. (A 444.hu cikke szerint Rogán Barbara, a szülei, valamint apja üzlettársa és egy nyírségi nő együtt vett több mint 1000 hektárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 83 millió forint saját tőkéből és 1,58 milliárd forintnyi, Budapest Banktól kapott hitelből – utóbbi a kormányközeli üzletember Mészáros Lőrinccel összefüggésbe hozott bankholding része – a szerk.)

Frissítés: A vásárlásról szóló hír megjelenése után tíz nappal a férj, Rogán Antal miniszter tagadta a sajtóértesülést, majd másnap kiderült, hogy a tranzakció végül valóban nem valósult meg, arról jelentek meg hírek, hogy a kormányhivatal megtagadta az adásvételi szerződés bejegyzését. Az adásvételhez a dokumentum szerint az állami Budapest Bank kölcsönét vették volna igénybe, így erre sem került sor. Ezek után, mint a Telex fogalmazott, a kormánypárti sajtó álhíreknek, hazugságokon alapuló gyűlöletkampánynak próbálta meg beállítani a Rogán Antal feleségének és családjának földvásárlási ügyéről szóló beszámolókat, miközben a borsodi kormányhivatal határozata épp azt bizonyítja, hogy Rogán felesége és családja valóban nagy méretű földbirtokot akart venni 1,6 milliárdért, és erről már a szerződést is megkötötték az eladókkal, csak a szándékuk beteljesülését a kormányhivatal megakadályozta. A megtagadó határozat kiadása a 444.hu szerint mindenképp az ügyről szóló első cikkek megjelenése utánra tehető.

Egy másik hallgatói kérdés arra vonatkozott, hogy miként lehet leülni tárgyalni olyanokkal, akik a saját törvényeiket se tartják be. Ki mondja, hogy Orbánnal, Rogánnal, Kövérrel és társaikkal kell leülni ’22 után? – tette fel a kérdést Fekete-Győr. Neki elég élénk a fantáziája, és el tudja képzelni, hogy van olyan választási pofon, amelyből nem áll fel a fideszes vezetés, amely után elmenekülnek az országból, vagy az igazságszolgáltatás elé kell állniuk. De először is nyerjék meg a választást minél nagyobb különbséggel – hangsúlyozta. Az ellenzék nem fog tárgyalni azokkal a politikusokkal, akik az országot szétrombolták az elmúlt tíz évben. Úgy fogalmazott: hajlik az igazságszolgáltatás felé, kell, hogy legyenek következményei az elkövetett bűnöknek, de több tízezer embert, aki hasznot húzott a NER-ből, akár csak azzal, hogy EU-s pénzből felújított egy vendégházat, nem biztos, hogy érdemes vagy el lehet számoltatni.

Végül arról szóló kérdést is kapott Fekete-Győr András, hogy mi lesz, ha Orbán Viktor nem hajlandó megválni a hatalmától, ha kis különbséggel veszíti el a választást (az amerikai eseményekre utalt a hallgató). Szerinte nem lesz más választása Orbán Viktornak, ha veszít ’22-ben. Sokan félnek attól, hogy elcsalják a választást. A Fidesz túlerőben lesz pénzzel, propagandával, helyi polgármesterekkel, közmunkaprogrammal, de az ellenzék „minden szavazókörben ott lesz” két delegálttal, és figyelni fognak. Úgy fogalmazott: „ha [Orbán Viktor] nem akarja átadni a hatalmat, akkor elvesszük tőle”. Hozzátette: vannak erre vonatkozó elképzelések az ellenzékben, de ezeket nem hozzák nyilvánosságra, mert azzal az Orbán-rendszernek adnának előnyt. Szerinte a magyar emberek kimennek az utcára, ha nagy a baj, nem lehet velük megcsinálni, hogy vesztes választás után hatalmon maradjon a vezető.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2021. február 02., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György