„Köszönjük,
Reggeli gyors

Závecz: A kis- és középvárosokban gyengült a Fidesz

28/01/2021 13:30

| Szerző: Klubrádió/szg

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Závecz Research adatai szerint a kis- és középvárosokban csökkent a Fidesz népszerűsége, az ellenzéké pedig nőtt. Azért fontos ez a kategória, mert 2,8 millió választó él ilyen városokban, és eléggé aktívak. Závecz Tibor, a cég alapító ügyvezetője szerint emiatt több körzet akár néhány száz vokson dőlhet el 2022-ben.

2021. január 28. Reggeli gyors / részlet, Závecz Tibor (21.01.28.)
09:22
00:00

A Závecz Research adatai szerint az elmúlt másfél évben a vidéki városokban szenvedett el veszteségeket a Fidesz, még ha nem is átütő mértékben. Az előző országgyűlési és az európai parlamenti választásokat követően ugyanis egyaránt 34 százalék volt a kormánypárt tábora, most viszont 31 százalék. Mindeközben az együttműködő hat ellenzéki párté 34 százalékra erősödött. Ebben a települési kategóriában tehát a Fidesz 5–7 százalékos előnyéből 3 százalékos hátrány lett. A falvakban nem csökkent a kormánypárti tábor, és nem nőtt az ellenzéki sem.

Závecz Tibort, a Závecz Research alapító ügyvezetőjét kérdeztük. Elmondta, ez nem külön kutatás volt, hanem az elmúlt időszak adatait vetették össze, és azt látták: a parlamenti és az európai parlamenti választáshoz képest is megfigyelhető, hogy a megyeszékhelyeken nem, a falvakban nem, de a kettő között, a kis- és középvárosokban csökkent a Fidesz népszerűsége, az ellenzék pedig megerősödött. Azért fontos ez a kategória, mert 2,8 millió választópolgár él ilyen városokban, és eléggé aktívak. Hozzátette: ahol ezek a települések a dominánsak, jelen állás szerint akár 10-15 olyan választókerület is lehet, ahol pár száz szavazaton múlhat a mandátum 2022-ben.

A falvakban a Fidesznek erős bástyái vannak, a megyeszékhelyek, megyei jogú városok közül is több helyen vezet, mint az ellenzék. Utóbbi kategóriában a választókorú népesség egyötöde él, tehát a kisebb településeken többen laknak. Ez új jelenség az ellenzék számára – emelte ki Závecz Tibor –, mert a kis- és középvárosok nagyon fideszesek voltak. A forrásokat is úgy osztották el, hogy ha egy ilyen városnak adnak pénzt, az kihat a vonzáskörzetére, az egész járásra. Úgy tűnik, a válság miatt nem elégedettek az emberek, nincs annyi pénz, féltik az egzisztenciájukat. Nem olyan látványos ez a változás, egyszerűen átbillent az elég markáns fideszes vezetés viszonylag halvány ellenzéki előnybe. Hogy ezt mennyire tudja megtartani az ellenzék, az jó kérdés, mert a kormány már bejelentette, hogy 2022-től nagy pénzeket fordít vidékfejlesztésre. Ez még csak ígéret, de attól függően, hogy a szavazók mennyire hisznek a kormánynak, az ígéret is elég lehet.

A falvakban nagyobb az elérése a kormánypárti sajtónak, jobban hatnak a sikerpropaganda elemei, ezzel akkor lehet baj a Fidesz szempontjából, ha az emberek élettapasztalatai ellentmondanak annak, amit például a közmédiában hallanak. De a Fidesz több mint évtizedes múltra visszatekintően erős a falvakban, és ez nem változik meg egykönnyen. A falvakban hozzávetőleg 2,4 millió választópolgár él, és körülbelül a kétharmaduk egyértelműen a Fideszhez sorolható – mondta Závecz Tibor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2021. január 28., csütörtök 07:50
Műsorvezető: Para-Kovács Imre