„Klubrádió
Esti gyors

„Végképp nem az igazságügyi miniszternek kellene bemutatnia, hogy bármit megtehet”

29/01/2021 11:07

| Szerző: Klubrádió/szg

Az emberek igazságérzetét zavarja, hogy amíg sokan egyik napról a másikra élnek, addig olyanok élnek vissza a jogszabályokkal, akiknek elvileg a törvények fölött kellene őrködniük és nem a kiskapukat keresniük – mondta Donáth Anna Varga Judit ingatlanügyeiről. A Momentum európai parlamenti képviselője szerint végképp nem az igazságügyi miniszternek kellene bemutatnia, hogy „én bármit megtehetek, mert a jogszabály megengedi”.

2021. január 28. Esti gyors / részlet, Donáth Anna (21.01.28.)
04:59
00:00

Varga Judit igazságügyi miniszter ingatlanvagyonáról kérdeztük Donáth Annát az Esti gyorsban. A Momentum európai parlamenti képviselője azt mondta: meg tud érteni mindenkit, aki szerint ez a történet mindenhonnan bűzlik. Fiatal családról van szó, a karrierjük építésének eléggé a tetején, de még nem a legtetején vannak, miért akarnának a gyerekekkel egy kis faluba költözni, ahelyett, hogy még feljebb törjenek a ranglétrán? Ráadásul Varga Judit eleve az Igazságügyi Minisztériumba, munkára jött haza Brüsszelből – tette hozzá.

De ez az ő magánéletük, még ha az eredeti szándékuk az is volt akkor, hogy Balatonhenyén akarnak élni, a történet nem erről szól. Varga Judit úgy viselkedik, mintha hirtelen, tegnap óta lett volna igazságügyi miniszter. Közölte az álláspontját, és nem érti, hogy morális szempontból mi a probléma ezzel az egésszel. Másfél éve miniszter, ezalatt egyszer se jutott eszébe, hogy ezt a kölcsönt visszafizesse, csak utólag, „a lebukás után” magyarázza azzal, hogy amúgy is lett volna rá öt éve.

Az emberek igazságérzetét zavarja, hogy amíg sokan egyik napról a másikra élnek, addig olyanok élnek vissza a jogszabályokkal, akiknek elvileg a törvények fölött kellene őrködniük, példát mutatniuk és nem a kiskapukat keresniük – hangsúlyozta Donáth Anna.

Úgy folytatta: a másik fájó pont az ügyben, hogy a jogalkotói szándék valószínűleg soha nem az volt a csok és más fideszes kedvezmény bevezetésénél sem, hogy a rászorulókon segítsen, ugyanis napról napra hallani olyan családokról, amelyek nem tudják felvenni a csokot, mert egy-egy alpontnak nem felelnek meg. Eközben a másik oldalon azt látni, hogy havonta több millió forintot kereső emberek, akik nincsenek rászorulva, mégis felveszik. A rendszer alapvetően nem igazságos és emberséges, és végképp nem az igazságügyi miniszternek kellene bemutatnia, hogy „igazából én bármit megtehetek, mert a jogszabály megengedi”.

Szerinte olyan országban lenne jó élni, ahol minden politikusra igaz Kósáné Kovács Magda elhíresült mondása, hogy „nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani”.

Varga Judit és férje a 2144 négyzetméteres telken álló balatonhenyei ingatlanra a tulajdoni lap tanúsága szerint családi otthonteremtési kedvezményt igényelt egy bankon keresztül a magyar államtól. 2017 júliusában a bejegyzést még elutasították, de végül 2017 októberében sikerült bejegyeztetni az akkor már 10 millió forintos támogatást. A csokot nyaralóra nem lehet igénybe venni. A vagyonnyilatkozat szerint Vargáék balatonhenyei háza nem is nyaraló, hanem családi ház. A 195 négyzetméteres épület 2019-ben a Szép házak magazinba is bekerült.

A miniszter és férje vagyoni helyzete azért került ismét a figyelem középpontjába, mert a Blikk megírta, hogy Varga Judit és férje több budai lakást és egy garázst vett egy társasházban közel 200 millió forintért. A miniszter a havi csaknem kétmillió forintos fizetése mellett oktatóként 300 ezret kap a miskolci egyetemtől. Bár férje nincs ilyen magas közjogi pozícióban, mégis Vargánál is többet keres: Magyar Péter az állami tulajdonú Diákhitel Központ vezérigazgatójaként havonta 3,5 milliót kap, a cég honlapján található információk szerint pedig további 400 ezer forint a tiszteletdíja igazgatósági tagként – foglalta össze a 24.hu a Telex cikkét.

Varga Judit azt közölte: nem nyaralót, hanem családi házat és nem felújítottak, hanem teljesen újat építtettek Balatonhenyén, és ehhez felvették a csokot. 2017-ben készült el a ház, ekkor még úgy tervezték, hogy odaköltöznek. A használatba vételi engedélyt 2019-ben kapták meg, akkor éltek egy kormányrendelet adta lehetőséggel és ötéves felmentést kértek arra, hogy állandó lakosként odaköltözzenek. A 200 milliós budapesti ingatlanvásárlásról azt írta: a férjem belvárosi ingatlanát pótfedezetként használták a hitelügylethez, így arra is rákerült a bank jelzálogjoga. Ezt a belvárosi ingatlant tavaly eladták, és a hitel jelentős részét előtörlesztették. Szerinte egyik ügyben sincs semmilyen szabálytalanság.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Momentum

Esti gyors
21.01.28. 18:35
Riporter: Hardy Mihály