„Köszönjük,
Reggeli gyors

Csődközeli helyzet: mégsem államosítja a kormány a víziközműveket?

6/12/2022 12:07

| Szerző: Klubrádió

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint tavaszra eszkalálódik a helyzet, amikor kiderül, hogy gazdasági társaságok mindenüket elvesztették, a saját tőkéjüket is. Az biztos, hogy a vízszolgáltatás nem szűnhet meg.

 

2022. december 06. Reggeli gyors - részlet 2022.12.06. Schmidt Jenő
06:06
00:00

A jelek szerint mégsem államosítja a kormány a víziközműveket, ettől azonban a víziközművek anyagi helyzete nem rendeződött, sokukat a csőd fenyegeti. Dési János a Reggeli gyorsban a szolgáltatás és az önkormányzatok kilátásairól kérdezte Schmidt Jenőt.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke mindenekelőtt felhívta a figyelmet, hogy január 1-től a mostani 30-40 százalékról 60-70 százalékra nő az energiaköltség a víziközművek összkiadásában. Ezzel szemben a vízdíj az elmúlt tíz évben semmit sem változott. Ezeknek a cégeknek pedig nincs más bevételük.

Schmidt Jenő szerint tavaszra fog eszkalálódni a helyzet, amikor az önkormányzati gazdasági társaságoknál kiderül majd, hogy mindenüket elvesztették, a saját tőkéjüket is. Az önkormányzatok ezzel együtt mindent meg fognak tenni hogy a szolgáltatást, azaz az egészséges ivóvizet biztosítani tudják.

Persze bármi baj lesz, a kormánykommuniikácóban az önkormányzatok lesznek a "bűnösök" – jegyezte meg. 

Ami a perspektívákat illeti, Schmidt szerint "az ország nem zárhat be", értsd: a vízszolgáltatás nem szűnhet meg. Hirtelen nagyobb áremelés nem lehetséges, tehát az államnak mindenképpen segítenie kell a víziközműveken, ki kell találnia valamilyen támogatási formát. A TÖOSZ-nál úgy saccolnak, hogy 40-60 milliárd forint kellene, hogy kisegítsék az önkormányzati víziközmű cégeket. Aztán fel kell építeni egy új rendszert és beindítani az állami rekonstrukciókat.

A következő tíz évben évi 60 milliárdból rendbe lehetne rekni ezt a szektort – magyarázta a TÖOSZ elnöke.

Reggeli gyors - interjú Schmidt Jenővel
2022. december 6. kedd
Riporter: Dési János