„Köszönjük,
A lényeg

Visszavásárolná Budapest a csatornázási műveket

25/11/2022 09:21

| Szerző: Klubrádió

Közel 17 milliárd forintot szánnának a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) 25 évvel ezelőtt eladott kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlására. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának azt mondta, a 16,9 milliárd forintos tranzakciót a cég eredménytartalékából bonyolítanák le, így nem kell más külső forrásokat bevonni.

A fővárosi önkormányzat visszavásárolja a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) 25 évvel ezelőtt eladott kisebbségi részvénycsomagját, ha a közgyűlés és a hatóságok is jóváhagyják – írja a Népszava.

A cég 25 százalék plusz 1 szavazatos kisebbségi részvénypakettjét 16,5 milliárd forintért adta el a főváros 1997-ben egy német-francia cégből álló konzorciumnak, ahonnan hét éve a francia Veolia csoporthoz került.

Karácsony Gergely már 2019-ben bejelentette, hogy a Fővárosi Vízművek és a Főgáz után a csatornázási műveket is visszaszerzi a főváros. A privatizációs szerződés a cikk szerint novemberben jár le, így a főváros előtt most nyílik meg a lehetőség a pakett visszavásárlására.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának azt mondta, a 16,9 milliárd forintos tranzakciót a cég eredménytartalékából bonyolítanák le, így nem kell más külső forrásokat bevonni. A kisebbségi részvényekkel a menedzsmentjogokat és a vállalatirányítást is visszakapja a cég egyedüli tulajdonosává váló főváros. Az üzletet a versenyhivatalnak és a energiahivatalnak is jóvá kell hagynia.