„Klubrádió
Hetes Stúdió

Európa kiadó?

2/06/2019 16:15

| Szerző: Klubrádió

Véget ért az európai parlamenti választás, és ahogy várható volt, elkezdődtek a játszmák és alkuk. Pulai Andrással beszélgettünk, mire számíthatunk.

2019. június 01. Hetes Stúdió-részlet (2019.06.01. Pulai András)
11:13
00:00
Szénási Sándor Pulai Andrással, a Publicus Intézet alapító ügyvezetőjével beszélgetett az aktuális európai uniós politikai helyzetről.

Ki jelöli az új Európai Bizottsági elnököt? - Manfred Weber személyes ambíciói nagyban megváltoztatták az Európai Néppárt politizálásán, olyan sokat, hogy a Fidesz megítélésével kapcsolatban 180 fokos fordulatot vesz a politikájuk, és véget érhet a cinkos szemet húnyás a magyar kormánypárt politikai, gazdasági és ideológiai elhajlásai felett, akár visszamenőleges hatállyal.

Weber az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni, de ehhez szüksége lesz a szocialitákon túl a zöldek vagy a liberálisok támogatására is, akikről nem mondható el, hogy Orbán barátai lennének - azaz a magyar kormányfő nagy eséllyel eltaktikázta magát. A bizottsági elnök működéséhez szükség van egy pártok közötti alkufolyamatra, azaz stabil megállapodásokra van szükség, és azok a pártok, akik ebben részt vesznek, feltételeke szabhatnak. Talán ennek is a következménye a Fidesz kihátrálása a közigazgatási bíróságok jövő január 1-jei bevezetésének terve mögül.

 
Michel Barnier - 
Forrás: Flickr
 

Kemény sakkjátszma zajlik jelenleg az európai politikai színtéren. Michel Barniert, a Néppárt elnökét támogatja Macron, a liberálisok elnöke, de a francia politikus nem akarja a Fideszt az Európai Néppártban látni, egyébként nem működnek együtt a konzervatív európai pártcsaláddal. Orbán zsarolópotenciálja a Néppárttal szemben lenullázódott. 

Ha mégis úgy alakul, hogy szükség van a Fideszre a Néppártban az alkufolyamatok miatt, akár még létre is jöhet egy kompromisszum, de ehhez Orbánnak - aki maga is Barnier-t támogatja - nagy arányban kell teljesítenie az EPP - és Macron - követeléseit. Ha a Fidesz nem akar az európai politikai színtéren parkolópályára kerülni, akkor további meghátrálások is várhatók a részükről, akár a CEU-ról van szó, akár a média állapotáról vagy más ügyekről is, például a magyarországi demokratikus állapotok visszaállításáról.

Milyen új súlypontok jönnek létre az új parlamentben?

Az EU-ban eddig működő néppárti-szocialista koalíció nem szerzett többséget, így a liberálisok és zöldek szerepe felértékelődik. Ennek eredménye az is, hogy Európa lassan, de stabilan balra tolódik politikailag, ennek már eddig is lehetett látni a jeleit - igaz, nem Magyarországon. A mostani EP-választásokon, illetve a korábbi és közeli jövő választásokon is jobban szerepelt a baloldal, mint a hagyományos jobboldal; pontosabban az európai parlamenti választásokon a konzervatívok nagyobb arányban vesztettek, mint a szocialiták, ami közeledést eredményez közöttük. A zöldek megjelenése pedig még inkább azt mutatja, hogy a korábban jobbra tolódott inga kezd visszatérni balra.

 

Milyen forgatókönyveket látni az EPP jövőjére nézve?

A mostani különbségek a Néppárt és a Fidesz politikájában még tovább növekedhetnek. Orbán azt mondja, tele az EPP baloldali elhajlókkal, ezt azért mondja, mert ők jobboldali elhajlók, és mára nagyon messzire került egymástól a két szárny. Két dolog képzelhető el:

1.) Erős balra tolódás az EPP-n belül - hasonlóan, ahogy a német belpolitikában a CDU/CSU részéről látható volt. Merkel azért tudott olyan sokáig vezető szerepben maradni, mert rengeteg ügyet elszipkázott a szociáldemokraták és zöldek elöl. Annyira bement középre, hogy ezzel nem maradt másoknak politikai tér. Hasonló folyamatok figyelhetők meg az Európai Néppártban, de az egész EU-ban is.

2.) A másik forgatókönyv, hogy szakad a Néppárt, ami ugyan kevésbé valószínű, de nem elképzelhetetlen. Létrejöhet egy nyitott balos formáció, illetve egy zárt jobbos, bevándorlásellenes csoport létrejötte, bár ennek a választások előtt nagyobb oddszot lehetett adni, mint az eredményeket látva. Kevesebbeknek érdeke, hogy a Néppárt felboruljon - de amíg még tart az alku, nem lehet kizárni ezt az eshetőséget sem.

Pulai András és Szénási Sándor beszélgetése a 2019. június 1-jei Hetes Stúdióban hangzott el, melyet a fenti lejátszás gombra kattintva ön is meghallgathat teljes egészében.