„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

"Eltörött bennem a színház" – Az Ötösben Csutka István, aki a szteppcipőt túrabakancsra váltotta

22/04/2023 21:56

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

Sikeres táncos és színész volt, öt évig igazgatta a debreceni Csokonai Színházat, de egyre inkább úgy érezte, hogy ki kell lépnie a „mókuskerékből”. Az elmúlt években megmászta a Kilimandzsárót és az Olümposzt, végigzarándokolt az El Caminón, triatlonozott, első magyarként teljesítette az USA-ban az Appalachian Trailt és a Pacific Crest Trail Mojave-sivatagi szakaszát. 45 országban 20 ezer kilométert tett meg eddig, s mindezt gyalogosan. A "Camino Steve"-ként utazó blogger és kommunikációs szakember most Gálvölgyi Jánoshoz "zarándokolt", az Ötös stúdiójába.

2023. április 21. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. április 21., péntek 10:05)
86:27
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Csutka István életében a tánc minden formája jelen volt. Kiskamasz korában már a Fáklya Nemzetiségi Táncegyüttesben ropta és még gimnazista volt, amikor már profi táncosként szerződtették őt a Magyar Állami Népi Együttesbe, majd a Budapest Táncegyüttesbe. Egy párizsi turné során azonban elsodorta őt az akkor berobbanó breaktánc. Utcákon, tereken mindenki ezt táncolta. Jelentkezett is az Artistaképző Intézet revütánc szakára, ahol a nívót és a szakmai garanciát Jeszenszki Endre neve fémjelezte.

 
Csutka István és Gálvölgyi János
 

Jókor robbant be a musical Magyarországra, no és Csutka István életébe. Részese lehetett a legjelentősebb produkcióknak, így Macskák szériában is láthattuk. A napokban nem kis nosztalgiával tért vissza egy közös összképre, amikor a legendás musical hazai bemutatójának 40. évfordulóját ünnepelték. Színészi-táncos fénykorában mindent megvalósított, még egy egész estés showműsort is bemutatott, melynek fénypontja az volt, amikor a zsinórpadláshoz erősítve fejjel lefelé szteppelt! A táncos perdüléseket egy nagyon durva achilles ínszakadás torpantotta meg. A balesetet ráadásul élő, egyenes adásban közvetítette a televízió, egy szépségkirálynő-választás döntőjében. Ekkor az orvosok azt prognosztizálták, hogy nemhogy színpadra lépni nem fog, de egyáltalán a járásra is képtelen lesz. Édesapja volt a "mentora", aki mindennap úszni vitte, s István egy év múlva már ismét színpadra állhatott.

De őt nemcsak a színpad, hanem a színház egész működése is foglalkoztatta. Így öt évig a debreceni Csokonai Színházat is igazgatta, jóval később pedig az újraalapított Vidám Színpad menedzser igazgatója lehetett. De a vége felé már azzal szembesítette magát, hogy eltörött benne a színház! Egy televíziós interjút készített Erőss Zsolt hegymászóval, aki épp arról beszélt, hogy újra nekiindul a Kilimandzsárónak. István odavetette, hogy "Vigyél magaddal". Azonmód összecuccolt, s bizony akkora hátizsákot rakott össze, hogy ha édesapja nem kapja el, hanyatt vágódott volna. De hajtotta a kalandvágy, melyet édesapja ültetett el benne már az otthoni esti mesék alkalmával, melyek Winnetouról, Old Shatterhandról és épp a Kilimandzsáró haváról szóltak.

S jöttek egymás után a kihívások: első magyarként teljesítette az USA-ban az Appalachian Trailt és a Pacific Crest Trail Mojave-sivatagi szakaszát (160 nap alatt 4970 km-t tett meg lábon). Eddig 45 országban 20 ezer kilométert tett meg. Hamarosan ismét startot vesz Franciaország-Svájc-Olaszország útvonalon, eztán pedig Észak-Amerika legnehezebb útvonala szerepel a bakancslistáján még idén nyáron. Ahogy a motivációját Gálvölgyi Jánosnak megfogalmazta: "Színpadon sikeres voltam, nagy tapsot kaptam. Sokáig ez volt a mindenem. De világutazóként ma egyetlen nap alatt többet élek meg! Például a beduin sejkkel kötött barátságomat, aki szinte családtaggá fogadott és a Juszuf nevet adományozta nekem."

Istvánt (vagy ahogy az egész szakma nevezi: Csutit) még azok a veszélyek sem torpantják meg, mint amikor pl. tavaly kis híján elsüllyedt egy skóciai lápban, vagy amikor Amerikában egy medvével csapott össze. Ilyen és ehhez hasonló élményeit osztotta még meg az Ötös pénteki adásában Csutka István.

Ez a beszélgetésünk pedig már nemcsak hallgatható, de végig is nézhető a Klubrádió Youtube-csatornáján, mert mostantól Gálvölgyi János is "képben lesz"!