„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Ahány asztal, annyi szabály – Kasnyik György gombfocista az Ötösben

15/04/2023 09:36

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Kasnyik György, gombfocista volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. április 14. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. április 14., péntek 10:05)
86:23
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Gyerekkorának és kora felnőtt korának kedvenc hobbijáról beszélgetett Gálvölgyi János vendégével. Mondhatni félszavakból megértették egymást Kasnyik Györggyel, akinek szintén szenvedélye a gombfoci. Azzal a különbséggel, hogy ő még mindig aktív játékos. Olyannyira, hogy nem csak gombozik, de szervez is meccseket, és egy online szaklapot is alapított a témában.

Kasnyik György elmondta, 5-6 éves korában látta A hátvéd halála és feltámadása című filmet, amiben gombfociztak a gyerekek. Előtte nem találkozott ezzel a játékkal, édesapjától kérdezte, hogy mi is ez. Szerencséjére az apukája gombfocizott gyerekkorában, így meg tudta ismertetni vele a játékot. A 80-as években vették meg az első "gombokat", tette hozzá Kasnyik György. A következő lökést pedig Tandori Dezső rajongása adta. Tandori ugyanis három könyvet is írt a témában, mindegyiket egy-egy világbajnokság után. Kasnyik György 1985-ben kapta meg az Új nagy gombfoci című kötetet.

Annyira beszippantotta őt ez a hobbi, hogy mára barátaival és játékostársaival létrehozták a Magyar Gombfoci Egyesületet, hogy a fiatalok megismerjék és megszeressék a játékot. Kasnyik György ezt a missziót otthon is végzi, hiszen ma már a fiával együtt jár az egyesületbe.

Jól ismeri a jelenlegi állapotokat a gombfoci világában, de mesélt a sportág történetéről is. Elmondta, hogy Magyarországon és Brazíliában a legkedveltebb a játék, és hogy mindkét országban az 1910-es, 1920-as években alakult ki. Persze van különbség a szabályok és a játék kialakítása között, hangsúlyozta Kasnyik György. A brazilok, tette hozzá, például gömb alakú, vagyis guruló labdát használnak.

Ahogy a foci, úgy a gombfoci is egyszerűbb volt eleinte, majd később vált egyre bonyolultabbá. Mára megszülettek ugyan az alapszabályok, de rengeteg részletben eltérés mutatkozik, nem csak az egyes országok, de akár az egy adott országon belüli csapatok szokásai, szabályai között is. Ahány asztal, annyi szabály, összegezte a helyzetet Kasnyik György. Elmondta, hogy ma is pezsgő gombfoci élet van, és egészen kis gyerekek játszanak az egyesületben profi szinten. Természetesen rangadókat is tartanak, épp a műsor utáni napon tartottak egy újabbat, a Tandori Emlékbajnokságot.

Kasnyik György kiemelte, hogy Tótkomlóson, Hódmezővásárhelyen és Bonyhádon űzik ezt a hobbit talán a legtöbben, valamint hogy Debrecen az úgynevezett 12 érintés fellegvára.

Gálvölgyi János már gyerekkorában is szívesen gombfocizott, volt saját csapata is, így nagyon örült az ajándék gombfoci csapatnak, amit a műsor előtt vendégétől kapott. A színművész felnőtt korában is hódolt szenvedélyének; a Thália Színházban gombozott kollégáival, többek között Végvári Tamással és Valcz Péterrel, amikor kisebb szerepeket játszottak, és volt elég szabadidejük.

A teljes műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös
2023. április 14., péntek 10:05
Műsorvezető: Gálvölgyi János