„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Értékőrzés helyett értékörökítés – Rácz Ráchel az Ötösben

18/03/2023 09:50

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János az idén 95 éve született Ruttkai Éváról és a hatvanas évek színházi életéről beszélgetett Rácz Ráchellel, a színésznő életművének kutatójával, kulturális újságíróval; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. március 17. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. március 17., péntek 10:05)
83:40
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

A műsorvezető és a vendég együtt nosztalgiáztak, habár nem egyidősek. Rácz Ráchel az Y generáció tagja, és missziója, hogy kortársaival is megismertesse a múltat.

A műsorban elmondta, hogy neki szerencséje volt, mert gyerekkorában a szülei sok régi filmet néztek, így ő a Jancsi és Juliska mellett a Meseautón vagy éppen a Butaságom történetén nőtt fel.

Rácz Ráchel hozzátette, az érdeklődése a letűnt kor iránt lassan alakult ki. Eleinte megijesztették a fekete-fehér filmek, ahogy ő mondta. Furcsának találta így látni az embereket. Azt mondta, olyan volt, mint egy nagy szerelemnél; először ellenérzései voltak, és utána ez szenvedéllyé vált.

A pandémia idején kezdte el Ráchel olvasni Ruttkai Éva életrajzi könyvét, ami nagy hatással volt rá, majd sorban falta a színművész kortársainak könyveit.

Ezek után indította a blogját Ruttkairól, és áprilisban egy konferencián is előad róla, ami már a szakdolgozatához tartozik, ugyanis jelenleg végzős a Károli Gáspár Református Egyetemen, amelyet mikor elvégez, színháztörténész lesz.

Az interjú apropója az a kiállítás volt, melynek Rácz Ráchel a kurátora. Az online, bárki számára elérhető tárlaton az idén 95 éve született Ruttkai Éváról láthatók képek.

A kulturális újságíró mind a Vígszínház, mind az MTVA archívumában kutatott a felvételek után.

Rácz Ráchel persze nem csak a filmekhez került közel egészen fiatal korában, hanem több művészeti ághoz is. Édesapja nagybőgőkészítőként és restaurátorként egy ideig Berlinben dolgozott, Ráchel vele ment nyáron, és amíg ott volt, elvégzett egy művészettörténeti stúdiumot.

Ezután itthon az ELTE filmtörténet szakán diplomázott, illetve a Színművészeti Egyetemen forgatókönyvíróként végzett.

Utóbbi végzettségét még komolyabban nem hasznosította, de forgatókönyveket részben vagy egészben írt már. Persze most Ruttkai Éváról szól minden az életében, tette hozzá.

Rácz Ráchel nosztalgia iránti vágyában központi szerepe van a hatvanas éveknek, amelynek nem csupán színházi életét, de zenéjét és divatját is szereti. A beszélgetésben hangsúlyozta, szerinte az értékőrzés helyett az értékörökítés lenne fontosabb.

Nem véletlen, hogy első, és eddig egyetlen, Időtlen című regénye, azt mutatja be, hogy az elmúlt 100 év egyes történelmi és politikai korszakai hogyan hatnak az emberi kapcsolatokra.

Számára nagyon fontos, hogy amikor végigsétál a fővárosban, akkor egyes helyszínekről felidézzen olyan történelmi eseményeket, amelyekről tanult. Talán nem ő az egyetlen, aki így tesz, hiszen szerinte éppen a múltfeldolgozás folyamatában vagyunk.

 
Gálvölgyi János és Rácz Ráchel
 
 Fotó: Timár Ágnes/Klubrádió
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2023. március 17., péntek 10:05
Műsorvezető: Gálvölgyi János