„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Villámhárítók – Perényi Luca és Tóth Péter az Ötösben

1/04/2023 17:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendégei Perényi Luca és Tóth Péter rendezőasszisztens volt, akiknek fontos teendője, hogy a színházban felmerülő konfliktusokat kezeljék. 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. március 31. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. március 31., péntek 10:05)
82:26
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Ismét a színházi szakmák egyikét vizsgáltuk az Ötösben. Kiderítettük, hogy mit csinál egy rendezőasszisztens, ha egy előadásnak van rendezője, dramaturgja és jó esetben a színészekkel is kooperálnak az alkotók.

Mindkét vendégünk először színész akart lenni, mondták el a műsorban, és később találták meg a helyüket a színházban, más munkakörökben.

Perényi Luca az Eötvös Gimnáziumban már felismerte magában a vágyat, hogy színpadra akar lépni, majd hamar azt is, hogy a színészettel járó terheket talán nem bírná el. Így, az amatőr színházi csoporthoz, a Spirita Társulathoz már rendezőasszisztensként csatlakozott. Egressy Tamás, rendező mellett dolgozott, hozzátette, valószínűleg egyikük sem tudta pontosan, hogy mi tartozik a feladataik közé. Perényi Luca ezért is jelentkezett a Színművészeti Egyetemre, meg akarta tudni, hogy jól tippelt-e a munkakörrel kapcsolatban. Elvégezve az egyetemet, kiderült, hogy közel járt, és az érzéke is adott hozzá. Ma már a Radnóti Színház rendezőasszisztense.

Tóth Péter a saját útját elmesélve, kitért arra, hogy eredetileg vegyész akart lenni, amitől azért ment el a kedve, mert egyre több lett a matek a kémiában, és ekkor fordult komolyabban az addig csak hobbiként űzött színház felé.

Miután rájött, hogy nem ő lesz a következő Bajor Gizi, ahogy mondta a műsorban, megkereste azt a pozíciót a színházban, ami hozzá közel áll, így lett rendezőasszisztens ő is. Bár kicsit korábban, mint a stúdióban mellette ülő kollégája, hiszen ő tanította Lucát is a Színművészeti Egyetemen.

Tóth Péter és Ari Zsófi kaptak felkérést, hogy indítsanak együtt egy ilyen képzést nyújtó szakot. Korábban nem tanították a Színművészetin külön a rendezőasszisztenseket. A második tanévben lett Perényi Luca is a tanítványuk.

 Fotó: Klubrádió
 

Tóth Péter, amíg eljutott a tanításig, sok színházban dolgozott. A gyakornoki éveit a régi Újszínházban töltötte, majd kellékes lett a Bárka Színháznál. A Maladype Társulathoz, a Krétakörhöz, a Szputnyik Társulathoz és az Örkény Színházhoz már rendezőasszisztensként került.

Elmondta, a különböző típusú színházakat végigjárva, megtanulta, mi a különbség a független és a kőszínházi élet között rendezőasszisztensi munkakör szempontjából. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Egy kis színházban kevesebb az ember, ezért több feladat hárul mindenkire, ugyanakkor, tette hozzá Tóth Péter, ha szinte minden a rendezőasszisztens kezében fut össze, jobban átlátja a munkát. Ezzel először a Szputnyikban szembesült, és annyi gazdasági és logisztikai feladat hárult még rá, hogy Bodó Viktor ügyvezetőnek nevezte ki. Ma már a Gólem Színház produkciós vezetője és a Nézőművészeti Kft. ügyvezetője, így a rendezőasszisztensi munkát néhány éve nem űzi.

Perényi Luca is össze tudja hasonlítani a kis és nagy közönséget befogadó színházakat, csak ő épp fordított utat járt be, hiszen az egyetem elvégzése után a Miskolci Nemzeti Színházhoz került, és utána következett a csak méreteiben kisebb Radnóti Színház.

A rendezőasszisztensi feladatokat illetően nem mindenben értett egyet Perényi Luca és Tóth Péter, de azt mindketten elismerték, hogy az egyik fontos teendőjük, hogy a színházban felmerülő konfliktusokat amolyan villámhárítóként kezeljék, hogy a gyakorlati nehézségek ne menjenek az előadás rovására.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös
2023. március 24., péntek 10:05
Műsorvezető: Gálvölgyi János