„Klubrádió
Esti gyors

Elemző: Fordulóponthoz érkeztünk jogállamiság-ügyben

23/11/2020 23:18

| Szerző: Klubrádió/szg

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint az elmúlt hét eseményei nem abba az irányba mutatnak, hogy az Európai Unió illetékesei engednek a magyar és a lengyel kormány vétójának. Szerinte politikai fordulóponthoz érkeztünk, olyan országokból is érkeztek meglepő állásfoglalások a jogállamiság mellett, mint Olaszország vagy Románia, ahonnan ezekre kevésbé lehetett számítani, és ez is mutatja az erőviszonyok állását az Európai Tanácsban.

2020. november 23. Esti gyors / részlet, Hegedűs Dániel (20.11.23.)
04:30
00:00

Hegedűs Dánielt, a German Marshall Fund elemzőjét először arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy szerinte az Európai Unió illetékes intézményei elég rafináltak ahhoz, hogy például a bíróságok befolyásolásának körmönfont törvényi feltételeit felismerjék. Szerinte, ha a politikai hajlandóság megvan erre, igen. Az Európai Parlament az elmúlt tíz évben többször olyan fogadott el olyan jelentéseket, mint a Tavares- és Sargentini-jelentést –amelyeket a kormánysajtó elfogultnak nevezve támadott – de ha valaki végigolvassa őket, akkor nyilvánvaló, hogy alaposan dolgozták fel a magyar politikai valóságot. A képességeken nem múlik, eddig se ez volt az oka annak, hogy nem léptek, hanem sokkal inkább azért, mert az Európai Bizottság nem volt érdekelt abban, hogy kiélezze a konfliktust a magyar kormánnyal.

Szerinte politikai fordulóponthoz érkeztünk, olyan országokból is érkeztek meglepő állásfoglalások a jogállamiság mellett, mint Olaszország vagy Románia, ahonnan ezekre kevésbé lehetett számítani. Ráadásul mivel a dél-európai országoknak, köztük az olaszoknak az egyik legfontosabb a koronavírus miatti helyreállítási alap, ez egyértelműen mutatja, hogyan alakulnak a többségi viszonyok az Európai Tanácsban.

Van egy olyan álláspont, amely szerint Orbán Viktor eddig mindig az orránál fogva tudta vezetni az Európai Uniót, mert az nincs felkészülve arra, hogy valaki rendszeresen áthágja a szabályokat, és majd ebben az ügyben is engednek neki, mert fontosabb, hogy meglegyen a helyreállítási alap. Hegedűs Dániel azonban hangsúlyozta: az elmúlt hét eseményei nem abba az irányba mutatnak, hogy engednek a magyar és a lengyel kormány vétójának. Viszonylag gyorsan meg lehetett volna nyitni újra a tárgyalásokat a jogállamisági feltételrendszerről, de ezt nem tették meg, sőt, az a hivatalos álláspont, hogy a Tanács és a Parlament között született kompromisszumhoz nem nyúlnak hozzá. Ez nemcsak az értékeknek szól, úgy véli, a tagállamok nem akarnak újabb konfliktust nyitni, ebben az esetben az EP-vel.

Angela Merkel német kancellár is azt mondja, hogy így jó a jogállamisági mechanizmus, de a magyar és a lengyel álláspont se tűnik rugalmasnak. Az elemző szerint ha a Tanács és a Parlament hivatalosan is rábólint erre a jogállamisági megoldásra, és elkerülhetetlen, hogy január 1-jétől hatályba lépjen, akkor a magyar és a lengyel vétó értelmetlen. Onnantól kezdve azt érik el a saját elszigetelésükön túl, hogy nem férnek hozzá a hétéves költségvetés forrásaihoz, és azt kockáztatják, hogy új alapokra helyezve hozzák létre a koronavírus-mentőcsomagot, így óriási támogatásoktól esne el a két ország.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Esti gyors
2020.11.23. 18:50
Műsorvezető: Dési János

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás