„Klubrádió
Reggeli gyors

„Rablóvezérrel nehéz kompromisszumot kötni”

18/11/2020 16:24

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Tévedett az EU, amikor úgy gondolta, hogy senki sem köp a padlóra. Tévedett a magyar választó, amikor kétharmados felhatalmazást adott Orbán Viktornak.

2020. november 18. Reggeli gyors - részlet 20.11.18. Kaltenbach Jenő
23:50
00:00

Ostobaságokat beszél Orbán Viktor és Varga Judit, amikor a jogállamiságról van szó. Ráadásul tudatosan teszik ezt mindketten – állítja Kaltenbach Jenő jogtudós, korábbi kisebbségi ombudsman. Nincs jogállam akkor, amikor a hatalmon lévők azt tehetnek, amit csak akarnak. Sajnos a magyar választók nem tudták, hogy mit csinálnak, amikor kétharmados felhatalmazást adtak, pedig tudható volt, hogy ekkora hatalommal a birtokosa vissza fog élni. Bele akar avatkozni a legbennsőbb dolgainkba is, ami már a diktatúra jellemzője.

Kaltenbach Jenő szerint a hatalom azért keményít például alaptörvény-módosítással az utóbbi időben, mert látja, hogy az emberek rájöttek: Orbán Viktor nélkül is lehet élni.

Az Európai Unió régi államai is tévedtek, amikor azt gondolták, hogy a 2004-es bővítési körben nem kell előírni: a padlóra köpni tilos. Nekik természetes volt, hogy az ember nem tesz ilyet. Egyébként pedig kellett a piac, a vásárlóerő. Orbán most probléma. „Rablóvezérrel nehéz kompromisszumot kötni” – fogalmazott Kaltenbach Jenő. Hozzátette, hogy hosszabb távon az orbáni politika nyilván nem tartható az Unióban. Persze a Nyugat sem makulátlan.

A belpolitikai helyzetről szólva a volt ombudsman kifejtette, hogy a magyar társadalom talán még nincs felkészülve a demokratikus értékrend teljes befogadására. Valahogy fel kellene rázni mély álmából. Ebben az ellenzéknek lenne nagy szerepe, aktív, intenzív terepmunkával.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczay László.

Reggeli gyors
2020.11.18. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás