„Köszönjük,
Ember a Földön - Zöldségek Nemes Takách Katával

Élelmiszer-futurizmus: pazarlás helyett upcycling

12/05/2024 13:13

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Újrahasznosított étel? Ezt a szókapcsolat eddig legfeljebb a szarvasmarhákhoz köthettük biológiai tanulmányaink alapján. Na persze szó sincs róla, hogy az újrahasznosított emberi ételnek bármi köze volna a kérődzéshez. Ebben az esetben az élelmiszer-feldolgozás melléktermékeinek frappáns hasznosításáról van szó.

2024. május 09. Ember a Földön - Zöldségek Nemes Takách Katával (2024. május 09., csütörtök 14:00)
50:56
00:00
Műsorvezetők: Nemes Takách Kata Szerkesztők: Kerekes Borbála
Hallottak már újrahasznosított ételről? Dalmadi Julcsi élelmiszer-futurista, a Secontaste alapítója volt az Ember a Földön vendége, aki az élelmiszer-pazarlásról és annak egy igazán innovatív megoldásáról, az élelmiszer upcyclingról beszélt. Miért dobjuk ki a sörfőzés melléktermékét a sörtörkölyt, ha reggelizőpehely, vagy sós ropogtatnivaló is készülhet belőle? A hallgatók elsőként lehettek fültanúi az újrahasznosított kréker ropogásának, mert Nemes Takách Kata egy rádiós kóstolást is rögzített vendégével.

És ha már van újrahasznosított finomságok, NTK megmutatta, hogy hogyan készíthetnek hozzá hordozható tárolót, saját snack-boxot. A DIY rovatban cipzárt varrtunk műanyag palackra. Figyelem! Ez az újrahasznosított praktikus tároló a kiránduló és piknik szezon legfontosabb kelléke lesz! 

A kutyásoknak is tartogatott érdekességeket a műsor, Bartus Marci tRENDrakóval a kutyagumi felszedését, a piacon található zacskókat, és azok kezelését jártuk körül. 

Végül meghallgathatták a CSEBER Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Fenyvesi Ritával folytatott beszélgetés második részét, ahol a növényvédőszeres flakonok visszagyűjtéséről volt szó. 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ember a Földön – Zöldségek Nemes Takách Katával
2024. május 9. csütörtök, 14:00
Szerkesztő: Kerekes Bori