„Klubrádió
Ember a Földön - Zöldségek Nemes Takách Katával

Eldobható világ

30/03/2024 18:08

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Honnan jön, és – ideális esetben – hová tart az élelmiszerek műanyagcsomagolása? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az e heti Ember a Földön című műsorban.

2024. március 28. Ember a Földön - Zöldségek Nemes Takách Katával (2024. március 28., csütörtök 14:00)
50:20
00:00
Műsorvezetők: Nemes Takách Kata Szerkesztők: Kerekes Borbála

Hova dobjuk, hogy használjuk, mit ültessünk, hogy legyünk zöldebbek? Nemes Takách Kata az Ember a Földönben folytatta a múlt héten megkezdett beszélgetést a palack visszaváltásról és az egyszer használatos műanyagokról. A Rend a lelke rovatban a húsvét előtti környezetbaràt hűtőtakarítás volt fókuszban, Nagy Zsófival, a fűszeres lánnyal pedig az otthoni fűszernövény ültetésről esett  szó. Kata ehhez készített tetra dobozból kaspót, videóban mutatta meg, hogyan.

A műanyaghulladék a Második Világháború óta terjed elképesztő mennyiségben a háztartásokban. Akkoriban a műanyagot örökéletű anyagként népszerűsítették, és nem is álltak messze a valóságtól. Rövidesen a cégek rájöttek, hogy termékeik eladásához a legpraktikusabb csomagolás mégis a kevésbé jó minőségű, eldobható műanyag. Mára már megszoktuk, hogy ezek a csomagolások vesznek körül bennünket, amiket jó, ha pár percig használunk egyáltalán mielőtt a szemétben – remélhetőleg a szelektívben – landolnak. Persze a műanyag védelmében fontos megjegyezni azt is, hogy egy sok szempontból hasznos anyagtípusról van szó, ha például a technikai eszközökre gondolunk. De a környezetszennyező és egészégünkre is káros eldobható műanyagok használatára nincs mentség, elterjedésüket kizárólag anyagi és kényelmi szempontok vezérlik.

És ha már itt tartunk, épp a hűtőből kerül ki a legtöbb eldobható műanyag ételeink, italaink után. Legjobb, ha igyekszünk minél inkább törekedni a csomagolásmentes vásárlásra, és ha már így kerül be hűtőnkbe az élelmiszer, jó, ha arra is odafigyelünk, hogy rend és tisztaság legyen benne. Utóbbihoz elég egy kis víz és ecet, a jó illatról pedig szódabikarbóna, illóolaj és néhány száraz virágszirom segítségével gondoskodhatunk. Az Ember a Földön Rend a lelke rovatából az is kiderül, hogyan.

Az adásban a tavaszi fűszernövényekkel kapcsolatban is hasznos tippek hangzottak el, Kata pedig az ültetéshez tetra dobozokból készített kaspót. Ezúttal is videóban mutatta meg, hogyan.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ember a Földön – Zöldségek Nemes Takách Katával
2024. március 28., csütörtök 14:00
Szerkesztő: Kerekes Bori