„Köszönjük,
Esti gyors

TI: Egyszerűen csak bénázhatott, ezért bukott le a Belváros fideszes polgármestere

13/09/2021 22:29

| Szerző: Klubrádió

Nincs, aki ellenőrizze, hogy a politikusi vagyonnyilatkozatokban feltüntetett adatok helytállóak-e, ha pedig kiderül valamilyen visszásság, például mert az érintett nem elég körültekintően csalt, akkor annak nem lesz szankciója – erről is beszélt a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója két, fideszes politikushoz, köztük a Belváros polgármesteréhez, köthető újabb korrupciógyanús ügy kapcsán.

2021. szeptember 13. Esti gyors-részlet / Interjú, Martin József Péter - 2021.09.13.
07:38
00:00

Két korrupciógyanús ügy is nyilvánosságra került az utóbbi napokban, amelyeknek fideszes politikusok a főszereplői. Kiderült, hogy a budapesti V. kerület kormánypárti polgármesterének, Szentgyörgyvölgyi Péternek több mint 60 hektár földje van Bakonybél térségében, de nem tudni, honnan volt rá pénze. A 24.hu szerint Szentgyörgyvölgyinek úgy lehet ma ekkora földje, hogy az elmúlt években megduplázta birtokai méretét, ami vagyonnyilatkozatából derül ki. Azt azonban a vagyonnyilatkozataiban nem találni, hogy a közel 30 hektárnyi újabb szerzeménynek mi lehetett a pénzügyi fedezete. A lap kérdéseire, mint írták, hónapok óta nem reagál a politikus. 

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerint most az látszik, ahogy azt a 24.hu kiszámolta, hogy a Szentgyörgyvölgyi által legálisan megkeresett pénzből nem tehetett volna szert ennyi erdőre, szántóra, legelőre. Ha azt tekintjük, hogy a politikus bevallotta a birtokait, de a vagyonnyilatkozataiból ennek mégsem látszik a fedezete, akkor a Transparency igazgatója szerint egyfajta „bénázásról” beszélhetünk.

A másik történet lényege, hogy a szintén fideszes Varga Gábor Fejér megyei országgyűlési képviselő tulajdonában lévő telken áll egy vendégház, amely azonban kimaradt a vagyonnyilatkozatából. Szintén a 24.hu múlt szerdán számolt be arról, hogy a kormánypárti politikus tulajdonában lévő földbirtokára egy – jó részt a képviselő rokonaiból álló – turisztikai egyesület 2015-ben uniós támogatásból építtetett szálláshelyet, Varga azonban azt állítja, hogy a jakuzzival felszerelt, kétszintes, ötszobás épülethez neki semmi köze. A Transparency International adatigényléssel próbálja tisztázni, milyen jogi konstrukcióban kerülhetett Varga Gábor cecei földjére egy vélhetően EU-s támogatásból épített kétszintes vendégház, ami nem az övé.

Martin József Péter szerint itt arról van szó, hogy a politikus „elfelejtett” bevallani egy 60 milliós vagyonelemet. Ez abban különbözik az V. kerületi polgármester ügyétől, hogy Varga csalt a vagyonnyilatkozatával, tehát nem vallotta be, ami tulajdonképpen az övé, legalábbis ez a vélelem, mint ahogy az is, hogy a rokonok gründolta egyesület kellett ahhoz, hogy az uniós pénzt az ingatlanra költhessék – hangsúlyozta.

Martin József Péter szerint ha az érintettek családi összefogásra hivatkoznak az anyagiak előteremtése kapcsán, akkor sok mindent nem lehet tenni. És ez az egyik baj a vagyonnyilatkozati rendszerrel. Nincs, aki ellenőrizze, hogy a feltüntetett adatok helytállóak-e, ha pedig kiderül valamilyen visszásság, például mert az érintett nem elég körültekintően csalt, akkor annak nem lesz szankciója. A jogállami fordulat abban állna Magyarországon, ha a hatóságok végeznék a dolgukat, merthogy ma az ügyészség többnyire nem emel vádat a kormányhoz köthető ügyekben, vagyis a Transparency International szerint, a politikai hatalom fogjuk ejtette az államot.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Martin József Péterrel
2021. szeptember 13., hétfő 18.35
riporter: Dési János