„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Mészáros korrupciós ügyeivel meg a Fudannal kistelepüléseken nem sok babér terem az ellenzéknek”

10/08/2021 23:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Veres János volt pénzügyminiszter szerint a Fudan egyetem elleni tiltakozás nem az a téma, amely a Kelet-Magyarország kis településein élőket érdemben befolyásolná. És ha Mészáros Lőrinc milliárdjairól esik szó, amelyeket ilyen-olyan módon kap a cégcsoportja közpénzből, az sem megfogható, érzékelhető általában a vidéki választóknak – tette hozzá az MSZP-s politikus.

2021. augusztus 10. Megbeszéljük / részlet, Veres János (21.08.10.)
18:01
00:00

Egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint Jakab Péter, a Jobbik elnöke kiemelkedik az előválasztási miniszterelnök-jelöltek közül a kisebb településeken. Erről kérdeztük Veres János volt pénzügyminisztert, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökét. 

Az ellenzéki oldal többi miniszterelnök-jelöltje szerinte az elmúlt időszakban meglehetősen kevés olyan üzenetet fogalmazott meg, amely a vidéki Magyarországhoz szólna. Sokkal inkább olyan témákat karoltak fel, amelyekkel az értelmiségi, nagyvárosi közönséget érik el. Szerinte „ez két ország” ilyen szempontból, és ezt a 2019-es önkormányzati választás meg is mutatta. Van egy modernizációs irányt magáévá tévő Magyarország, amely azt mondta, hogy elég volt a fideszes önkormányzati hatalomból; ez jellemző a fővárosra, több nagyvárosra és szigetszerűen közepes városokra. De nem jellemző a háromezer önkormányzat többségére, ahol fideszes vezetőket választottak újra. Szerinte 40 olyan választókörzet van a 106-ból, ahol a városi szavazók dominálnak, tehát – a Fidesz által kialakított rendszerben – 66 olyan van, ahol a kistelepülésiek.

Veres János közgazdász, MSZP-s politikus, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt, 2005 és 2009 között volt pénzügyminiszter, 1994 és 2014 között pedig a szocialista párt parlamenti képviselője. Nyírbátor polgármesterévé választották 2002-ben, de erről a posztról 2003-ban lemondott, amikor a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárává nevezték ki. 2004 októberében a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára lett, majd ezt követte a miniszterség. Ahogy a Wikipedia írja, akadtak konfliktusok a személye körül. A 2006-os kampány alatt nagy vihart kavart egy, a helyi polgármestereknek tett kijelentése, amely szerint az egyes területeknek nyújtott jövőbeni állami támogatás az adott körzet választási eredményeitől is függ majd; Veres ezt később úgy értelmezte, hogy „egy kormánypárti képviselő több eredményt tud elérni a térségének, mint egy ellenzéki képviselő”. 2010 februárjában negatív hírek nyomán került reflektorfénybe, ugyanis még 2009 őszén a kínai Makaóba utazott úgy, hogy állítása szerint az útiköltségét az MSZP, míg titkárságvezetőjének, későbbi feleségének, Dobolyi Alexandrának az Európai Szocialisták Pártja fizette. Mindkét említett szervezet tagadta az állításokat; Veres a Blikknek azt mondta, ő fizette a kínai utat.

Beszélt arról is, hogy óriási probléma, hogy viszonylag kevés párt van jelen szervezetileg is vidéken. A hat, előválasztásról megállapodó párt közül „két és félre” mondaná ezt Kelet-Magyarországon, ezek a Jobbik és az MSZP mellett részben a DK. Figyelembe véve, hogy a királyi média jut el leginkább a vidéki fogyasztókhoz, mert csak az elérhető, megfizethető számukra, viszonylag kevéssé jutnak el hozzájuk az üzeneteik.

De megismételte: a pártok is hibásak ebben, mert viszonylag kevés üzenetet fogalmaznak meg számukra. Az elmúlt hónapokban nagy hangsúlyt kapott a Fudan egyetem elleni tiltakozás; ez nem az a téma, amely a Kelet-Magyarország kis településein élőket érdemben befolyásolná. Általánosságban a demokráciadeficittel kapcsolatos ügyek sem, vagy ha Mészáros Lőrinc milliárdjairól esik szó, amelyeket ilyen-olyan módon kap a cégcsoportja közpénzből, ezek sem megfoghatóak, érzékelhetőek általában a vidéki választóknak. Nem tud úgy rezonálni ezekre a vidéki választó, hogy érdemben hatást fejtsen ki egy olyan hír, hogy például Mészáros Lőrinc magánrepülőjének egy útja mennyibe kerül. Ezek a hírek teljesen más jellegű hatást gyakorolnak budapesti, nagyvárosi, középvárosi és kistelepülési szavazói körben. Erre eddig nem reagált kellőképpen a hatpárti ellenzék közül egyik párt sem. Értelemszerűen a Jobbik a maga „markánsan határozott, időnként durva” megfogalmazásaival tudott időnként elkerülni ehhez a szavazói körhöz.

De mivel lehet megnyerni ezeket a szavazókat? Eléggé világos és egyértelmű üzenetek hiányoznak azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a vidéki megélhetéssel. Nagyon sok ember vesztette el a munkáját a termelőszövetkezetek megszűnésével; nekik az nem perspektíva, hogy elmehetnek a néhány, nagy területet birtokló gazdaságba napszámba vagy bérmunkásnak. Kellene világos és egyértelmű mezőgazdasági program, amely lehetőséget biztosít azoknak, akik tartósan vidéken és mezőgazdaságból akarnak élni. Vidéken szükség lenne „fizikai és szellemi infrastruktúrára is” – tette hozzá Veres János.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balázs Attila

Megbeszéljük...
2021. augusztus 10., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György