„Klubrádió
A lényeg

Medián: Az esélyesek erősödnek, Jakab vezet, Karácsony közelít

16/06/2021 15:49

| Szerző: Klubrádió

Újabb közvélemény-kutatást készített a Medián az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról, miután most már hat induló részvétele is hivatalos. A hvg360-on megjelent felmérésből az derül ki, hogy az esélyesek tovább erősödtek, és még mindig Jakab Péter vezet Karácsony Gergely előtt, de már jóval kisebb különbséggel.

A DK-s Dobrev Klára, a momentumos Fekete-Győr András, a jobbikos Jakab Péter, az MSZP-Párbeszéd főpolgármestere, Karácsony Gergely, a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól Márki-Zay Péter, valamint Pálinkás József, az első Orbán-kormány minisztere (Új Világ Néppárt), atomfizikus biztosan részt vesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

A hvg360-on közzétett Medián-felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy az élen álló jelöltek mindegyike növelte támogatottságát: Jakab Péter 3, Karácsony Gergely 7, Dobrev Klára pedig 4 százalékponttal.

Így Jakab 43, Karácsony 41, Dobrev 26 százalékon áll. Márki-Zay Péter 16, Fekete-Győr András 8, a most először mért Pálinkás József pedig 5 százalékot tudhat maga mögött. Márki-Zay és Fekete-Győr is állt már jobban, az ő támogatottságuk csökken.

Az elutasító szavazatokban még kisebb a különbség Jakab és Karácsony között: a Jobbik elnökét 17, a főpolgármestert 18 százalék nem választaná. Dobrev Klára elutasítottsága sokat, 12 százalékpontot csökkent, de még így is 32 százalékos.

Településtípusok szerinti bontásban vizsgálva az adatokat az nem meglepő, hogy Jakab Péter a kisebb városokban és a községekben erős, Karácsony Gergely pedig főleg Budapesten, de Dobrev Klára is a községekben hozná a legjobb eredményét.

A Medián szerint kialakulni látszik tehát, hogy melyik három jelölt kerülhet az ellenzéki előválasztás izgalmasnak ígérkező második fordulójába, amelyet egyáltalán nem lehet lefutottnak tekinteni. A magukat biztos előválasztási szavazónak mondókat között hajszálra azonos támogatottsága van Jakabnak és Karácsonynak, sőt, a bizonytalanoknál is fej-fej mellett állnak. A Párbeszéd társelnöke a másodlagos preferenciákat tekintve viszont többre számíthat, mint versenytársai.

(Címlapi kép: Facebook)