„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Csak a tolvajokért nem fognak kimenni az utcára a Fidesz-szavazók

27/08/2021 18:52

| Szerző: Klubrádió/szg

Ha tisztességes, hiteles ellenzék győz 2022-ben, akkor Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere nem tart attól, hogy utcai zavargások lennének. Olyan jelölt kell, akire nem lehet ráhúzni a kormánypárti szavazok sokszor alaptalan félelmeit – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy „időarányosan áll” a miniszterelnökjelölt-jelölti aláírásgyűjtéssel.

2021. augusztus 27. Megbeszéljük - részlet 21.08.27. Márki-Zay Péter
12:48
00:00

Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökét arról kérdeztük, hogy áll az aláírásgyűjtéssel, ajánlásokkal. Úgy fogalmazott: időarányosan állnak, tegnap 8200-ig jutottak el, és még legalább ezer lehet kint, amit nem regisztráltak. Ha így folytatják, a rendelkezésre álló tíz helyett 6-7 napon belül meglesz a szükséges 20 ezer. Járja az országot, Érden, Budaörsön volt, éppen Szigetszentmiklósra tart.

Elmondta: van egy kis kampánycsapatuk, amely kampánybusszal utazik, vele együtt 3-4 ezer aláírást tud összeszedni a két hét alatt. Hódmezővásárhelyen várnak még több ezret, és hétfőn személyesen is ott voltak volt Budapesten saját pultokkal. Úgy látja, napi ezer aláírás összejön a fővárosban, másik ezer vidéken. Szegeden is sok aláírást tudnak gyűjteni, ott az átlagosnál nagyobb támogatottsága van Márki-Zay Péternek. Viszont nem nagyon jutnak el kisebb településekre, mert kevés az idő – részletezte. 

Meglepődött, hogy Karácsony Gergelynek első este meglett a 20 ezer, mert ő is szeretett volna neki ajánlást adni, viszonozni a főpolgármester gesztusát, de amikor elkezdtek gyűjteni, még nem látta a pártok standjait.

Milyen jelölt válthatná le Orbán Viktort?

Azt mondta: sokaknak újdonság a nyílt verseny, legalábbis az, hogy több miniszterelnökjelölt-jelöltnek is aláírhatnak. Akik őt támogatják, azoknak szerinte az szimpatikus, amit Hódmezővásárhelyen megvalósítottak, a korrupciómentes, tisztább közéletet, a jobb- és baloldal összefogását látják. Közölte: sokan azt mondják neki, hogy ha nem ő lesz a közös jelölt, akkor el se mennek szavazni, sőt, olyan is volt, aki azt mondta, hogy ebben az esetben a Fideszre szavaz – erről persze igyekeztek lebeszélni. Márki-Zay Péter továbbra is úgy véli, hogy egy pártfüggetlen jelölt képes leváltani Orbán Viktort, olyan, aki meg tudja szólítani a jobboldali szavazókat is.

Arra a kérdésre, hogy mivel tudná megnyugtatni a DK-s szavazókat, azt mondta: Dobrev Klára kvalitásaihoz kétség sem férhet, kiváló jelölt, de Gyurcsány Ferenc nagy elutasítottsága miatt a jobboldali, bizonytalan szavazók nem támogatnák az ő vezetésével induló ellenzéket, ezért kell most civil jelölt. Viszont ha Orbánt leváltják, a DK, mint legerősebb párt, egy következő választáson jobb helyzetbe kerül.  Ezzel együtt hozzátette: nem látott olyan DK-st, aki akkor nem menne el szavazni, ha esetleg nem Dobrev Klára lenne a közös jelölt, ők nagyon elkötelezettek.

Gyurcsány-interjú

Interjút adott a szeged.hu-nak adott Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A kormánypárti Magyar Nemzet ezt úgy adta közre, hogy „utcai harcokat vizionál” a DK elnöke 2022-re, abban az esetben, ha az ellenzék győzne, és Orbánék nem volnának hajlandók a békés hatalomátadásra. Attól azért tart a hódmezővásárhelyi polgármester is, hogy „Kubatov verőemberei” (akik megakadályozták a vasárnapi boltbezárás elleni népszavazási kezdeményezést), előkerülnének, és volt is már erre precedens, „a dunaújvárosi jelenség meglehetősen antipatikus volt”.

De Hódmezővásárhelyen azt tapasztalta, hogy noha 10 ezer ember, a választópolgárok több mint 40 százaléka még mindig a Fideszre szavazott, ezek az emberek pusztán azért nem vonulnak utcára, mert fellépnek a korrupció ellen. „Csak a tolvajokért nem fognak kimenni az utcára”. Ezért ha tisztességes, hiteles ellenzék győz 2022-ben, akkor Márki-Zay Péter nem fél az utcai zavargásoktól. Olyan jelölt kell – ismételte meg –, akire nem lehet ráhúzni a fideszes szavazok sokszor alaptalan félelmeit, nem tudják megvádolni azzal, hogy migránsokat akar betelepíteni, nem tud kormányozni, nem tartja be az ígéreteit, „Soros- vagy LMBTQ-propagandát” folytat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021. augusztus 27., péntek 17:25
Műsorvezető: Bolgár György