„Hírek
A lényeg

Márki-Zay Pétert jogerősen elítélték Lázár János rágalmazásáért

3/09/2021 13:58

| Szerző: Klubrádió

Jogerősen 200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta pénteken a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert. Az ítélet szerint becsület csorbítására alkalmas tényt állított Lázár János (Fidesz) országgyűlési képviselőről – írja az MTI.

Lázár János magánvádlóként kezdeményezett eljárást Márki-Zay Péterrel szemben, mert a polgármester 2018 decemberében két építőipari cég, a Szeviép és a K-Art ügyében korrupcióval, bűncselekmény elkövetésével hozta őt összefüggésbe. A fideszes politikus a bíróság előtt úgy fogalmazott: természetesnek tartja, hogy a polgármester kritikával illeti politikai tevékenységét, de ennek vannak határai, nem vádolhatja őt bűncselekmény elkövetésével.

Márki-Zayt ebben az ügyben a bíróság első fokon már elítélte.

A pénteki tárgyaláson Bakos Éva tanácsvezető bíró az indoklás során arról beszélt, hogy az ügyben a személyiségi jog sérelme állt szemben a véleménynyilvánítás szabadságával. A törvényszék az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit alapul véve állapította meg, hogy Márki-Zay Péter közérdeklődésére számot tartó kérdésben nyilvánult meg, azonban valótlanul állította, hogy a sportcsarnokot kivitelező cég Lázár János miatt ment csődbe, hiszen azt tulajdonosai értékesítették, és csak 2019-ben szűnt meg végelszámolással. A törvényszék ugyanakkor a polgármester Szeviéppel kapcsolatos kijelentését Lázár Jánossal szemben megfogalmazott éles kritikaként értékelte.

A törvényszék döntése a bűncselekmény elkövetése óta bekövetkezett időmúlásra és a vádlott személyi körülményeire tekintettel enyhítette az első fokon kiszabott 400 ezer forintos pénzbüntetést – írja a Telex.

Márki-Zay Péter az ítélet kihirdetését követően Facebook-videóban „vérlázító koncepciós eljárásnak” minősítette az ügyben korábban meghozott, elsőfokú ítéletet. Szerinte ehhez képest jó hír, hogy a mai másodfokú ítéletről több ponton is kimondta, hogy az „hamis és törvénytelen volt”. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy látja, hogy bár a másodfokon eljáró törvényszék a védelem több indítványának is helyt adott, és módosította a tényállást is, mégis „végrehajtotta azt a politikai igényt”, hogy őt bűnösnek mondják ki.