„Klubrádió
Galaxis kalauz

Egységnyi művészet

15/04/2023 18:15

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A gerillakötéstől a történetmesélő takarókig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy hogyan lehet a horgolás művészi szintű, valamint találkoztunk néhány hipszter szoborral is.

2023. április 12. Galaxis kalauz (2023. április 12., szerda 15:00)
46:39
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző adást a hajók téli álmával zártuk. Horváth József hajóskapitány elmondta, hogy a nagy hajókat nem, de a kisebb sportvitorlásokat becsomagolják a hideg hónapokban. Ez persze nem a körbe kötést-horgolást jelenti, mint amit mostanában látunk az utcán. A 224. epizódban Rutkai Bori énekes, képzőművész arról beszélt, hogy neki tetszik a gerillakötés, mert mindent támogat, ami a kreativitást erősíti, de hozzátette, ő nem venne részt benne, mert fájna a szíve, ha az időjárás tönkretenné a munkáját. Ugyanakkor a saját porszívóját körbehorgolta, részben a szerkezettel szembeni ellenszenve miatt, részben egy előadás kedvéért. Rutkai Bori, ahogy ezt a beborított tárgyat, úgy a saját készítésű bábjait is viszi magával gyerekkoncertjeire, és ott lelket öntve beléjük használja fel őket az egyes produkciókban.

Horgolásról, festésről, zenéről, és az összes művészeti ágról beszélgettünk, amelyet űz. Elmondta, azért is szeret sok színnel dolgozni, mert szeret vitalizálni, és ha az egyes művek rossz élmény hatására is születtek, azt szeretné, ha pozitív lenne a kisugárzásuk.

Rutkai Bori
 
Rutkai Bori
 

A műsorban többek között szóba került egy fotós és egy retusőr, akik úgy 10 éve hipszternek öltöztetették a Louvre szobrait. Természetesen nem szó szerint, hanem számítógép segítségével. A Hipsters in Stone projektben láthatjuk a több száz éves műremekeket napszemüvegben vagy éppen baseball sapkában.

De az sem ritka, ha a férfiak is a "valódi" öltöztetéshez szükséges kézimunkát választják, ami talán egyeseknek furcsának tűnhet, de egykor a kötés sokkal inkább volt a férfiak feladata. Nevezetesen a viking harcosok a 8. és 11. század között maguk készítették el kötött, strapabíró ruházatukat. Ahogy Skóciában a 17. és a 18. században sem tartották rangjukon alulinak a halászok maguk megkötni szvettereiket. És akkor még nem is beszéltünk az első kötő céhekről, ahova nők be sem léphettek.

Ha ma kötnek, és igenis kötnek az urak, akkor szintén szívesen tömörülnek csoportba, csak éppen a közösségi oldalakon szerveződnek, és tartják a kapcsolatot.

Ahogy Sulyok Levente is tette, amikor régebben csatlakozott egy ilyen Facebook csoporthoz. A Magyar Foltvarró Céh elnöke elmondta, hogy kötni és horgolni büszkeségből tanult meg a youtube-ról, mivel egy kézimunka üzletben dolgozott akkoriban, és a vevők nem feltételezték róla, hogy ért a kézimunkához. Eleinte így is volt, de aztán elsajátította a műfajt. A horgolásban jártasabb, tette hozzá, de amikor rátalált a foltvarrásra, az mindent vitt. Erről azonban a következő adásban mesél bővebben.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2023. április 12., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes