„Klubrádió
Galaxis kalauz

Téli álom extrákkal

8/04/2023 08:32

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az óraátállítástól a telelő gőzhajókig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy miként lehet közösségformáló az alvás, és, hogy a reggeli hangulat az életkortól függ-e.

2023. április 05. Galaxis kalauz (2023. április 05., szerda 15:00)
47:18
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Benjamin Franklin segített az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának megszövegezésében, megalapította az első önkéntes tűzoltóságokat és Amerika első közkönyvtárát. Nem mellesleg, a villámhárító feltalálója. Ugyanakkor ő vetette fel először 1784-ben – egyesek szerint csak tréfából –, hogy ha az emberek mindig együtt kelnének a nappal, rengeteg energiát lehetne megspórolni. Ez vezetett a különböző időszámítások kialakulásához.

Március 17-én volt az alvás világnapja, amit idén is megünnepeltünk 25-én az óraátállítással, megfosztva magunkat egy órányi alvástól. Sokan azonban még mindig nem tudták beérni az időeltolódást.

Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus elmondta, szerencsésebb lenne, ha eltörölnék az óraátállítást, mert kedvezőtlen hatással van a testünkre, lelkünkre. A 223. epizódban a szakorvos arról is beszélt, hogy a legtöbben alkalmazkodnak a velük együtt élőkhöz, hogy ne zavarják egymás alvásrendjét. Vida Zsuzsanna hozzátette, ha az alvásmennyiség rendszeresen nem éri el a 6 órát, az kevésnek számít, persze vannak személyes különbségek. Kiemelte ugyanakkor, hogy hétvégén be lehet hozni a hiányt, ugyanakkor a napközbeni alvást nem javasolja, ha az 20 percnél hosszabb.

A folytatásban Megyeri Zsuzsanna családterapeuta elmondta, semmiképpen nem szabad következtetéseket levonni az alvási szokásokból arra vonatkozóan, hogy mennyire működőképes egy kapcsolat, vagy éppen egy egész család. Ha két személy tud egymáshoz alkalmazkodni, vagy olyan szerencsések, hogy hasonló a bioritmusuk, akkor szerencsések, de nem ez lesz a fokmérője annak, hogy mennyire szeretik egymást, ahogy az sem bizonyíték a lelki eltávolodásra – emelte ki –, ha egy házaspár két tagja külön ágyban alszik.

Arról is beszélt az interjúban Megyeri Zsuzsanna, hogy a kisgyerekek bár nem feltétlenül ébrednek vidáman, hiszen őket is gyötörhetik testi panaszok, de miután ezek a problémák megszűntek, és érzik, hogy biztonságban vannak, egy olyan lelkesedés jellemzi őket, amely a felnőtteknél már ritkább, hiszen a mindennapi terhek csökkentik ezt a képességet. Ugyanakkor lehet javítani különböző módszerekkel, például meditációval mind az elalvás, mind az ébredés minőségén  – tette hozzá a pszichológus.

A műsor zárásaként Horváth József hajóskapitány mesélt a hajók "téli álmáról". Az interjúból kiderült, hogy a 19. században, amikor elkezdett jegesedni a víz, november-december környékén, a gőzhajók beálltak a telelőkbe, és egészen tavaszig ott maradtak. Ezt az időszakot használta ki a hajó személyzete, hogy a szükséges javítási munkálatokat elvégezze. Ugyanakkor a hely őrzésével megbízott ember gyakran családosan beköltözött az egyik uszályba arra a néhány hónapra, és olyankor táncmulatságokat is rendeztek.

Horváth József hozzátette, a gőzhajóknak a működésükből kifolyólag kifejezetten szükségük volt a téli pihenőre. A jég megjelenésekor fokozatosan csökkentették a folyami forgalmat, és csak egy gőzhajó járt egy ideig, majd az is bevonult a telelőbe. Vagyis az 1800-as években a hajóskapitányok kizárólag télen voltak szabadságon, de akkor hónapokig.

 
Álom
 
(pixabay)
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2023. április 05., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes