„Klubrádió
Reggeli gyors

Egészségügyi tanácsnok: Fogalmunk sincs, mennyi fertőzött van

5/11/2020 11:47

| Szerző: Klubrádió/szg

A Fővárosi Önkormányzat százezer, úgynevezett antigénes koronavírus-tesztet vásárol, amellyel elsősorban idősotthonokban, iskolákban, tömegközlekedésen dolgozókat terveznek szűrni. Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka szerint az egyik fő probléma, hogy fogalmunk sincs, mennyi a fertőzöttek valódi száma, mert kormányzati szinten kevés tesztet végeznek és nem bővítik a kapacitást.

2020. november 05. Reggeli gyors / részlet, Havasi Gábor (20.11.05.)
00:00
00:00

Nem vár tovább a főváros a kormányra, hanem elkezdi a koronavírus-tesztelést. Havasi Gábort, Budapest egészségügyi tanácsnokát kérdeztük először arról, milyen módszert használnak ehhez.

Elmondta: az úgynevezett antigén-tesztből szereznek be százezret. Az aktív fertőzés kimutatására alkalmas, előnye, hogy 15 perc alatt megvan az eredménye, egyébként ezt használja a mentőszolgálat is. Azt mondta: a miniszterelnök keddi bejelentésének lényege, hogy feladatot szabott mindenkinek, csak a kormánynak nem. Közölték, hogy sűríteni kell a tömegközlekedés járatait, de ez a fővárosban már szeptember 1-jével megtörtént, az embereknek megszabták, hogy éjfél után ne menjenek az utcára, de nem rendelkeztek a tömegrendezvények tiltásáról, sem a tömeges tesztelésről.

Kiket tesztelnek? Az idősellátásban, hajléktalan-ellátásban folytatják a szűrőprogramot, valamint buszsofőröket, BKV-ellenőröket is bevonnak ebbe a körbe, ha vannak tüneteik, és ingyenes tesztlehetőséget akarnak adni a pedagógusoknak. Mindez egyértelműen kormányzati feladat lenne, de az elmúlt fél évben nem sikerült elérni, hogy a kormány bővítse a tesztkapacitásait – tette hozzá.

Jelenleg az egyik fő probléma, hogy fogalmunk sincs, mennyi a fertőzöttek valódi száma. Kormányzati szinten tizenvalahány ezer tesztet végeznek el, és ezek nagyon nagy része pozitív. Ausztriát szokták emlegetni, de ott az elmúlt hetekben harmadannyian haltak meg a koronavírusban, mint Magyarországon.

A Karácsony Gergely által is említett adományvonalról azt mondta, elsősorban cégek, nagyvállalatok hozzájárulását várják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Reggeli gyors
2020.11.04. 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás