„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Magyar György: Nem fenyegetni kell az embereket, hanem egyértelmű szabályokat hozni

4/11/2020 23:18

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem fenyegetni, szankcionálni, százezrekre, milliókra kell büntetni az állampolgárokat, hanem eligazítást kell adni, olyan rendelkezést, amit be lehet tartani – mondta Magyar György ügyvéd az Orbán Viktor miniszterelnök által kedd este bejelentett szigorításokról. Az ingyen parkolásról ironikusan azt mondta: „teljesen megbízható, jó megoldás, nem is beszélve a környezetvédelemről”. Szerinte ezek a rendelkezések „lehetnek okosak, szépek, de hogy nem megfontoltak, az biztos”. 

2020. november 04. Megbeszéljük / részlet, Magyar György (20.11.04.)
15:10
00:00

Kedd este közösségi oldalán videós bejelentést tett a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt bizonyos szigorításokról, a rendkívüli jogrend visszatéréséről, az éjszakai kijárási tilalomról és a szórakozóhelyek bezárásáról, de például a Pedagógusok Szakszervezete nem tartja elegendőnek a koronavírus-járvány terjedésére adott kormányzati reakciót. Magyar György ügyvédet is elsőként erről kérdeztük.

Azt mondta: lehetett ilyesmire számítani, a járvány második hulláma előre volt látható, ezért ez a jogrendi változás is, mert nem biztos, hogy a parlament tud folyamatosan ülésezni, igen nagy a lehetősége annak, hogy kormányzati rendeleteket kell hozni. Az ügyvéd szerint nem ez a fő probléma, hanem az, hogy amit a miniszterelnök elmondott, az nincs kellőképpen kidolgozva, nincsenek meg az úgynevezett végrehajtási rendeletek, amelyek egyértelmű eligazítást adnának az embereknek arra nézve, hogy mit szabad és nem szabad, kire, mennyiben és mikortól vonatkozik. Szerinte az lenne a minimális elvárás, hogy ha olyan rendelkezéseket hoznak, amelyek szinte mindenki életére hatnak, azok legyenek egyértelműek, világosak és betarthatóak. Nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy a miniszterelnök elmondja, amit gondol, aztán az emberek találják ki, hogy ennek mi a helyes értelmezése – fogalmazott. Hangsúlyozta: nem fenyegetni (van okuk félni amúgy is), szankcionálni, százezrekre, milliókra kell büntetni az állampolgárokat, hanem eligazítást kell adni, olyan rendelkezést, amit be lehet tartani. Ráadásul hetente, naponta változik a hivatalos álláspont is – tette hozzá. Az ingyen parkolásról ironikusan azt mondta: „teljesen megbízható, jó megoldás, nem is beszélve a környezetvédelemről”. Közölte: ezek a bevezetett rendelkezések „lehetnek okosak, szépek, de hogy nem megfontoltak, az biztos”. 

Műsorvezetőnk, Bolgár György arról is kérdezte Magyar Györgyöt, hogy Elek István volt MDF-es képviselőnek, Orbán Viktor egykori tanácsadójának, aztán az LMP egyik alapítójának volt megjelent egy cikke arról, hogyan tudná az ellenzék a 2022-es remélt választási győzelem után akkor is lebontani a NER-t, ha nem szerez kétharmados többséget. A többi között azt írta, szerinte az Orbán-kormány alkotmányellenesen törekedett korlátlan hatalom birtoklására, ennek látványos eleme volt, az Alaptörvény negyedik módosítása, amikor az Alkotmánybíróságtól elvették a további módosítások véleményezésének jogát. Ezért – írja Elek István – egy új parlament dönthetne úgy egyszerű többséggel is, hogy a kizárólagos hatalom birtoklására irányuló törvények érvényteleníthetők.

Magyar György azt mondta: ott van a kutya elásva, hogy nálunk a jogállamiságot kiüresítették. A független intézmények elvesztették függetlenségüket, amire óriási szükség lenne, ha sikerülne parlamenti többséget szereznie a mostani ellenzéknek. Úgy fogalmazott: ha az ellenzék győzne '22-ben, határozatot hozhat arról, hogy a korábbi, kétharmados többséggel elfogadott törvények és maga az Alaptörvény is alkotmányellenes volt. Ugyanakkor ez szerinte is vitatható, „egy kicsit sántít”, és persze a legtisztább az lenne, ha az ellenzék kétharmadot szerezne. Hangsúlyozta: hiába bontotta le a jogállamot a jelenlegi vezetés, a jogállam fenntarthatóságáért kell küzdeni, akár európai segítséget is igénybe véve.

Dolgoznak ezen, Majtényi László jogtudós, volt ombudsman vezetésével az ELEGY (Ellenzéki Együttműködés) keretében már letették az asztalra a jogállamisággal kapcsolatos szakmai irányelveket. Harminc-negyven hozzáértő ember készíti ezeket a koncepciókat, aztán átadják őket a pártoknak és arra kérik, hogy használják fel a majdani kormányprogramban, készüljenek fel előre, ha sikerülne győzni – tette hozzá Magyar György.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. november 04., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás