„Klubrádió
Esti gyors

Demszky: Ez a szovjet rendszerben már megbukott

21/12/2020 23:03

| Szerző: Klubrádió/szg

Ez a fajta központosított, újraelosztásra épített gazdálkodás a szovjet rendszerben már megbukott, mert nem ösztönzött hatékonyságra, befektetésekre, gúzsba kötötte a gazdaságot – mondta Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere arra, hogy a kormányfő közölte, megfelezik az iparűzési adót a kis-és középvállalkozásoknál. Demszky szerint ezzel az önkormányzás fogalma válik üressé, tartalmatlanná.

2020. december 21. Esti gyors / részlet, Demszky Gábor (20.12.21.)
06:36
00:00

Demszky Gábort, Budapest volt főpolgármesterét arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy mi történik, ha a kormány a tervek szerint megfelezi a kis-és középvállalkozások iparűzési adóját, amely az önkormányzatok legfőbb bevétele.

Azzal kezdte, hogy itt nemcsak pénzről és nem is kizárólag arról van szó, hanem az önkormányzatiság lényegét érintő elvi kérdésről. Ugyanis ha ezt az adót megfelezik és ez behatárolja az önkormányzatok mozgásterét, akkor az önkormányzás fogalma válik üressé, tartalmatlanná. Úgy fogalmazott: itt olyan filozófiával állunk szemben, amely szerint mindenről inkább a központosított hatalom képes gondoskodni, emögött van egyfajta meggyőződés, hogy nem az önkormányzatok, hanem az állam tudja megfelelően felhasználni ezt az adót. Ne felejtsük el, hogy egy ilyen központosított, újraelosztásra épített gazdálkodás a szovjet rendszerben már megbukott, mert nem ösztönzött hatékonyságra, befektetésekre, gúzsba kötötte a gazdaságot – hangsúlyozta. Demszky szerint nagyon nagy baj származik abból, ha mindent, a helyi ügyeket is a központból kívánja elintézni az államhatalom.

OLAF-jelentés - Demszky Gábor az OLAF-jelentésről
 
Demszky Gábor volt főpolgármester. MTI Fotó: Kovács Tamás
 

Műsorvezetőnknek arra a felvetésére, hogy ez politikai bosszú lehet az ellenzék jó szereplése miatt, a volt főpolgármester azt mondta: ez nyilvánvaló. Felidézte, hogy 1990-ben még 100 százalékban visszakerült a személyi jövedelemadó a településekhez, majd ez 50-re, aztán 30-ra csökkent. Ezzel együtt se látja reménytelennek a küzdelmet.

Fontosnak tartaná, hogy az értelmiséget, Budapest díszpolgárait megkeresse a vezetés, hogy szólaljanak meg, mert ez az ügy mindenkit érint, a kultúrát, az oktatást, az egészségügyet – lényegében a demokráciát veszélyezteti. Demszky Gábor szerint olyan fontos ügyről van szó, hogy az önkormányzatok szövetségeinek, Budapestnek és az agglomerációnak a tárgyalásokkal kell kezdeniük, érvelniük amellett, hogy nem szabad lerombolni azt, amit az elmúlt évtizedekben létrehoztak, nevezetesen az önkormányzatiságot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy van egy pályázati rendszer, amelynek lényege, hogy önkormányzatok maguk igényelhetnek európai uniós forrásokat. Csakhogy ehhez önrész kell, és az önkormányzatok nem tudnak sikerrel szerepelni, ha az nincs meg, tehát az ország egésze esik el forrásoktól, ha az önkormányzatoknak nincs pénzük. Hogy ezáltal mennyi és milyen projekteket bukik el az ország, azt nemcsak Orbán Viktorral kell közölni, hanem a nyilvánossággal is – tette hozzá.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2020. december 21., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János