„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Cégér fél percben – Mire jó a filmtrailer?

14/06/2020 12:42

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a filmajánlókról volt szó. Hogy milyen a jó trailer, egyáltalán alkotásnak vagy marketingeszköznek kell-e tekinteni a néhány perces előzeteseket, amelyekkel a moziba csalogatják a nézőket. Erről mesélt Bedő Barna trailer producer. Szó volt arról, hogy milyen részleteket vesz ki egy filmből, ha előzetest készít, hogyan választ hozzá zenét, és egyáltalán, mivel kezdődik a munkája, miután felkéri az alkotó, vagy a készülő film forgalmazója, hogy trailert készítsen.

2020. június 13. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. június 13., szombat 13:30)
28:53
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A szakember sok gyakorlati érdekességet mondott el a mozi előzetesekről, ami sokszor azért is volt meglepő, mert még a filmszínházak gyakori vendégei is csak amolyan mellékes képsorként kezeli a trailereket, amelyek addig futnak a vásznon, amíg mindenki kényelembe nem helyezi magát, maga elé nem veszi a popcornt, hogy végre elkezdődjön a vetítés, és nem gondol bele abba, hogy ezeknek az elkészítése is lehet komoly alkotói munka.

A Trópusi vihar című filmet talán azok is látták, akik különben nem rajonganak az efféle szabadosabb, néhol nyomdafestéket nem tűrő vígjátékokért. A kellemes szórakozás mellett egy kisebb ajándékkal is meglepi a film a nézőket: a történet elején egymást követő három fiktív filmajánlót láthatunk.

A parodisztikus epizód olyan pontosan ragadta meg a trailerek sajátosságait, hogy azt tanítani kellene. A ritmusukat, a reklámozni kívánt filmekből választott jeleneteket, a nagy nézéseket, a suttogásokat – merthogy nincs filmelőzetes suttogás nélkül –, és persze a narrációt, amely mindig szaggatottan kíséri végig az egész filmajánlót (központozásnál elválasztva, oda beszúrva valamilyen fontosabb mondat, vagy hangulatos képsor a filmből).

Ez is egy tipikusan hollywoodi termék. Vagyis a legtöbb esetben a fenti sémát követi. A magyar példákkal más a helyzet. A hazai megoldások sokszor ötletesebbek, legalábbis rendhagyóbbak.

A céljuk persze ugyanaz: eladni a filmet.

Bedő Barna trailer producer mesélt a műsorban azokról a munkáiról is, amelyek valamiért nagyon közel állnak a szívéhez. Ő készítette többek között az Aurora Borealis, a Testről és lélekről vagy éppen az Akik maradtak előzetesét.

Nem fél terméknek minősíteni a filmet, miközben rajongással és hatalmas alázattal készít ajánlót a legnagyobb hazai rendezők alkotásainak.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. június 13., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes