„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Ragyogás – a horrorfilm is lehet művészet

24/05/2020 14:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adása az önként vállalt borzongásé volt: a Ragyogás című kultikus film bemutatásának 40. évfordulója kapcsán a horrorfilm kapta a főszerepet. Azt vizsgáltuk Hubai Gergely filmtörténésszel, hogy a horrorfilmek színvonala az évekkel romlik, vagy pusztán változik a műfaj.

2020. május 23. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. május 23., szombat 13:30)
28:33
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

1980. május 23-án mutatták be a Ragyogást. Az alapul szolgáló regény 1977-ben jelent meg Stephen King tollából. Mikor a megfilmesítés ötlete felmerült, Stanley Kubrick többek között azért került a képbe, mert a rendező érdeklődött a paranormális jelenségek iránt. Stephen King rendkívül megtisztelőnek találta, hogy egy olyan kiváló rendező fogja megfilmesíteni a könyvét, mint Kubrick, az együttműködést azonban nem úgy képzelte, mint ahogyan arra aztán sor került, és végül a szerző egyáltalán nem volt elégedett a kész művel. Ahogy sokaknak szintén nem tetszett. Akiknek igen, azoknak viszont nagyon. Ehhez persze erősen hozzájárult Jack Nicholson és Shelley Duvall játéka is.

A magyar mozikba amúgy az amerikai premierrel egy időben nem jutott el a film, mivel állítólag maga Kubrick tiltotta meg, hogy műveit a szocialista országok számára eladják.

A Ragyogás azon horror filmek egyike, amelyekből elég egy jelenetet látni, például a csendben bicikliző kisfiúét, máris tudjuk, mely műről van szó. Természetesen nem minden ebből a műfajból származó film válik klasszikussá, de így is rengeteg olyan képviselője van a horrornak, hogy szinte mindegyik érdemes a vizsgálatra. A Hubai Gergellyel készült interjúban sorra vettük a különböző alműfajokat, és megvizsgáltuk miért, és hogyan változott a horror. A filmtörténész azzal kapcsolatban is felvetett egy lehetséges magyarázatot, hogy miért befolyásolja az aktuális amerikai elnökválasztás a horrorfilmek tárgyát.

A műsor zárásaként egy színészlegendára emlékeztünk. Julius Ullman néven látta meg a napvilágot a Colorado állambeli  Denverben, 1883-ban Douglas Fairbanks. A színészmesterséget még New Yorkban kezdte, Hollywoodba már családjával: feleségével és kisfiával költözött át. Mary Pickforddal, a híres színésznővel való találkozása azonban borította a családi békét. Viszonyuk komolyra fordult és végül egybekeltek. Lényegében Douglas Fairbanks és Mary Pickford volt az álomgyár első sztárpárja.

Nem csak színészként, üzletemberként és aktivistaként is jelentős eredményeket ért el. Alapítványával ő tette le a híres Chinese Theatre alapkövét, és ő volt a házigazda az első Oscar-díj kiosztásán.

Olyan némafilmeket tett legendássá, mint a Zorro álarca, a Robin Hood, valamint A bagdadi tolvaj, de 1929-ben az első hangosfilmben, Shakespeare Makrancos hölgyében is játszott.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm
2020. május 23. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes