„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Az Oscar bölcsője

19/01/2020 06:57

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában elindult egy új filmtörténeti sorozat, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idejére repít vissza; valamint szó volt az idei Oscar-díj jelöltjeiről is.

2020. január 18. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. január 18., szombat 13:30)
29:25
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Muszatics Péter filmtörténész arról mesélt az adásban, hogy a Bécs-Budapest kettős fővárosú birodalomban hogyan fejlődött a színház, amely bizonyos szempontból a szintén akkor éledező mozi alapját képezte. A beszélgetéssorozat első részében tehát a kiindulási pontot vizsgálták a műsorvezetővel. Timár Ágnes arról faggatta, mitől tudott ez a művészvilág már akkor annyira nemzetközivé válni, amellyel könnyen megvethette a lábát az Egyesült Államokban.

A műsor folytatásában az idei Oscar-díj jelöltjeinek esélyeiről volt szó. A Filmhíradó rovatban beszámoltunk arról, hogy január 13-án kihirdették a jelölti listát.

A Joker 11 jelölésével vezet, de a nyomában van mindjárt három film 10-10 jelöléssel: az 1917; Az ír és a Volt egyszer egy Hollywood. Ahogy arról már több adásban is szó esett, a Golden Globe eredmények irányadóak lehetnek, így például már most javasolhatjuk, hogy szebbre vasaltassa szmokingját Joaquin Phoenix, aki feltehetően hazaviszi a legjobb férfi főszereplő díját; és vélhetően Renée Zellwegernek is érdemes gyakorolnia a köszönőbeszédet otthon a tükör előtt, mert ahogy a külföldi újságírók neki adták az arany glóbuszt a Judyért, úgy várhatóan az akadémia is őt tünteti ki. A fenti eredmények persze további nyolc embernek elronthatják az estéjét.

Habár a férfi mellékszereplők kategóriája az egyik legerősebb – nevezetesen Al Pacino, Tom Hanks, Anthony Hopkins, Joe Pesci és Brad Pitt küzd meg az Oscarért – egyelőre mindenki Pitt győzelmét jósolja.

Hogy mely alkotás lesz idén a legjobb, az egyelőre tényleg rejtély, ahogy az Élősködők című dél-koreai film is okozhat meglepetéseket, mivel nem csak a korábban legjobb idegen nyelvű, mostanra legjobb nemzetközi játékfilmnek keresztelt kategóriában jelölték, hanem a legjobb film díjáért is versenyez, valamint nevezték a forgatókönyvet és a rendezőt, amúgy összesen hat jelölést gyűjtött be.

A válaszokig még párat tehát aludni kell, ugyanis hazai idő szerint február 9-ről 10-re virradó éjjel kerül sor a 92. Oscar-díj ceremóniára.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2020. január 18., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes