„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Hollywoodi Távol-Kelet

16/05/2020 19:12

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában egy legendás komikusra emlékeztünk, de még előtte közelebbről megvizsgáltuk a távol-keleti és a hollywoodi filmek egymásra hatását.

2020. május 16. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. május 16., szombat 13:30)
27:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológus elmondta, hogy a két egymástól földrajzilag és kulturálisan is távol eső világból érkező alkotások erősen hatottak egymásra. Sőt egyféle oda-visszahatással is találkozhatunk, ugyanis nemcsak A hét mesterlövész előzményének tekinthetjük A hét szamurájt, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy Kuroszava munkásságára már kultikus filmje elkészítése előtt hatott az amerikai filmművészet.

A távol-keleti kultúra Hollywoodba exportálása a különböző típusú filmekben különböző hitelességgel jelenik meg, derült ki a beszélgetésből. A Sógun című tévésorozat igyekezett valós képet mutatni a történelmi Japánról, nem mellesleg egy igaz történetet vett alapul, míg Az utolsó szamuráj elsősorban a romantika oltárán kívánt áldozni.

Ahogyan a távol-keleti karakterek megjelenítése is jelentősen változott az évek során. Eleinte negatív színben tűnt fel egy-egy japán vagy kínai szereplő, majd amolyan izgalmas egzotikus elemként jelent meg. Bruce Lee-t például az amerikai közönség imádta, közben a szerzetesek, akiktől elleste harcművészeti fogásait finoman szólva nem rajongtak érte.

A műsor folytatásában Andy Kaufmanra emlékeztünk, aki 1984. május 16-án hunyt el. Habár a színész-humoristáról szóló filmjében Milos Forman megajándékozta a rajongókat a reménnyel, hogy talán a Kaufman haláláról szóló hír egy rossz vicc, és valahol boldogan él, távol a nyilvánosságtól.

Kaufman mindössze 35 éves volt, amikor meghalt, de pályafutásának rövid ideje alatt beírta magát az amerikai tévé- és mozi történelembe.

Meghívták a Saturday Night Live egy epizódjába, valamint – bár nem szerette a szitkomokat – szereplője lett az akkor már közkedvelt Taxi sorozatnak. Életéből Ember a Holdon címmel készült film, Milos Forman rendezésében. Andy Kaufmant Jim Carrey alakította, aki ezért a szerepéért kapta meg második Golden Globe díját. Teljesen jogosan.

 

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. május 16. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes