„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A jellegzetes észak-koreai opera – A Diktatúra vezérelte filmgyártás

2/03/2020 13:30

| Szerző: Klubrádió

 A náci rezsim idején készített német kosztümös filmekről, valamint az észak-koreai filmgyártásról és dalszínházi darabokról is beszélgettünk Paár Ádám politológus-történésszel és Hubai Gergely filmtörténésszel.

2020. február 29. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. február 29., szombat 13:30)
29:42
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádámmal, a Méltányosság politikaelemző Központ munkatársával az előző adásban ott fejeztük be, hogy azokról a második világháború idején készült kosztümös filmekről beszélgettünk, amelyek első ránézésre alkalmasak lehettek volna a náci ideológiák burkolt közvetítésére, ám ha jobban megvizsgáltuk őket, kiderült, hogy sokkal közelebb álltak valamiféle liberális, baloldali szabadságharc bemutatásához. Ilyen volt például Tell Vilmos története.

A folytatásban a politológus-történészt Timár Ágnes műsorvezető már azokról a filmekről kérdezte, amelyek nyíltan képviselték a rendszer nézeteit. Az interjúból az is kiderült, milyenek azok a Heimatfilmek, mi hívta életre őket, és vajon még ma is készülnek-e ilyen típusú alkotások.

Pixabay 

 

A műsor második felében Hubai Gergely filmtörténész mesélt az észak-koreai filmgyártásról. A szakértőt nemcsak arról kérdezte a műsorvezető, milyen módon történik a filmes képzés Észak-Koreában, de arról is, hogy milyen műfajú filmek készülnek. Szó volt többek között a jellegzetes észak-koreai operáról, amelyből száműzték az áriákat, valamint azokról az animációs filmekről, amelyeket bérmunkában készítenek a helyi filmesek, habár más országok talán nem is vállalnák a megvalósításukat – tette hozzá Hubai Gergely. Ilyen kétes minőségű alkotás például az animációs Titanic musical, amelyben egy éneklő kutya is szerepet kap.

 
Észak-koreai operaelőadás 
Forrás: Wikipedia 
 

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2020.02.29 szombat 13.30.
Műsorvezető: Timár Ágnes