„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Az Oscar nyertesei

16/02/2020 09:07

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytatódott új mozitörténeti sorozatunk, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idejére repít vissza; de természetesen a műsor elején megbeszéltük az idei Oscar tapasztalatait.

2020. február 15. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. február 15., szombat 13:30)
29:19
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Ki az igazi nyertese vagy éppen vesztese az Oscarnak? Talán a néző? Attól lesz igazán jó a gála, ha a várakozásainknak megfelelően alakulnak a dolgok, vagy éppen akkor, ha magas a meglepetésfaktor? Az idei évben tulajdonképpen mindkét forgatókönyv bejött.

Szöllőskei Gábor filmes újságíróval megvizsgáltuk, vajon tényleg az Élősködők tekinthető-e az év legjobb filmjének, tekintve, hogy a kitüntetést a dél-koreai alkotás kapta, ahogy 6 jelöléséből 4-et díjra váltva, a legjobb rendezőnek járó elismerést, a legjobb nemzetközi film díját, valamint a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscart is megszerezte.

Az interjúban kitértünk a színészi alakításokra is, továbbá arról is faggatta Timár Ágnes a filmkritikust, hogy milyen társadalmi üzeneteket akart idén közvetíteni az akadémia a jelölésekkel és a díjakkal; illetve, hogy szükség van-e műsorvezetőre ahhoz, hogy igazán élvezetes legyen a ceremónia.

A műsor folytatásában Muszatics Péter filmtörténész mesélte tovább a századforduló idején Amerikába emigrált közép-európai filmesek sztoriját. A beszélgetésből kiderült, hogyan jöttek létre az első stúdiók, és hogy elsősorban milyen műfajban alkottak az akkori művészek. Arról is beszámolt a szakértő, milyen hatásuk volt ezeknek a mára legendává vált alkotóknak az őket követő filmkészítő generációkra.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. február 15. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes