„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Náci háborús bűnösök a filmeken

26/10/2019 19:21

| Szerző: Klubrádió

Christoph Waltz. Biztosan ismerős, ha máshonnan nem a Becstelen Brigantyk, a Django elszabadul című filmekből. Az ő portréját is megrajzoljuk a Hangosfilmben. 

2019. október 26. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. október 26., szombat 13:30)
29:30
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a második világháborúban, illetve az azt követő években játszódó, a náci háborús bűnösök felkutatásáról szóló filmekről beszélgettünk, valamint a témához kapcsolódóan egy színészportréval is készültünk.

Paár Ádám politológus elsőként Az állam Fritz Bauer ellen című filmet emelte ki, amely a német felelősség kérdésével foglalkozik a 60-as években. A valós eseményeken alapuló dráma mellett szót ejtettünk A Piszkos tizenkettőről, a Kelly hőseiről, valamint a Becstelen Brigantykról is természetesen.

Utóbbi egyik főszereplője került terítékre a Jobb későn című rovatunkban.

Október 4-én ünnepelte 63. születésnapját Christoph Waltz. És bár az osztrák színész színjátszást tanult Bécsben, valamint a New Yorkban, 21 évesen már kamera előtt állt, mégis joggal sorolhatjuk az álmait a megérdemeltnél később beváltó művészek közé.

Tekintve, hogy a német mellett az angol és a francia nyelvet is folyékonyan beszéli, könnyebben kerülhetett be már korán nemzetközi produkciókba. Az persze kérdés, hogy mennyire volt érzéke a jó helyen kopogtatáshoz. Állítólag ugyanis az István, a király 1983-as királydombi előadásába jelentkezett nem csak István, de Koppány szerepére is. Sajnos azonban nem találták megfelelőnek egyik szerepre sem.

Persze voltak ennél sikeresebb próbálkozásai is a nemzetközi színtéren. Mindeközben pedig nem maradt hűtlen hazájához, folyamatosan fel-feltűnt osztrák alkotásokban is. 2009 hozta el a nagy áttörést számára. A Becstelen Brigantykkal lényegében bevette Hollywoodot. A Tarantino film azért is jelentős Waltz szempontjából, mert nem csak jelölték BAFTA-ra, Golden Globe-ra és Oscarra alakításáért, de mindhárom díjat meg is kapta.

És ami szakmai előmenetele szempontjából legalább ennyire fontos, Tarantino következő filmjében is bizalmat szavazott neki. Nem hiába. A Django elszabadul című filmben ismét olyan teljesítményt nyújtott Christoph Waltz, ami Oscar, Golden Globe és BAFTA díjakat hozott neki. Folyamatosan dolgozik, jövőre várhatóan 3 filmje is a mozikba kerül.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2019.10.26. 03:30
Műsorvezető: Timár Ágnes