„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A hét szamuráj - Emlékezés a rendezőre

25/03/2019 10:34

| Szerző: Klubrádió

Nem valószínű, hogy így hirtelen eszünkbe jutnának japán filmrendezők nevei. Egy szinte biztosan beugrik: Kuroszava.

2019. március 23. Hangosfilm -részlet 19.03.23. Emlékezés Kuroszavára
25:05
00:00

1910. március 23-án született Kuroszava Akira. A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában felidéztük a japán filmrendező pályafutását. Kuroszava eredetileg festőnek készült, de végül más vásznat választott magának. Azzal, hogy A hét szamuráj című filmjének forgatókönyve alapján John Sturges elkészítette A hét mesterlövészt 1975-ben, azok is megtanulták a nevét, akik addig jobbára nyugati közönségfilmekre váltottak jegyet a moziban. A vihar kapujában volt a rendező első nemzetközi sikere 1950-ben, amelyért a Velencei filmfesztiválon Arany Oroszlán díjat kapott.

Az európai irodalom mesterműveit gyakran gondolta újra. Gorkij Éjjeli menedékhelyét 1957-ben vitte vászonra, de többször adaptált Shakespeare színdarabot is. Véres trón címmel forgatott filmet a Macbeth alapján, és Káoszként ismerjük Kuroszava olvasatában a Lear királyt. 1998-ban, 88 éves korában hunyt el.

Mindkét gyermeke filmes pályát választott. Fia, Hisao producer lett, lánya Kazuko jelmeztervező. Nevéhez fűződnek például a Selyem című film kosztümjei.

A szombati műsorban Timár Ágnes továbbá Paár Ádám politológussal beszélgetett a most 40 éves Sándor Mátyás sorozatról, valamint Lajtos Mónika filmkritikussal vették sorra a klasszikus felnövés történeteket.