„Klubrádió
Reggeli gyors

Böcskei: Ne arról szóljon a kampány, hogy kétharmad híján hogyan tudna kormányozni az ellenzék!

17/06/2021 14:33

| Szerző: Klubrádió/szg

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója pozitívan értékeli az ellenzék egyeztetésre bocsátott közös programját. Szerinte három-hat közös üzenetet látunk majd, és ezek a szociálpolitika, társadalompolitika területéről jönnek. Úgy véli, a választási kampánynak nem arról kellene szólnia, hogy kétharmad híján hogyan tudna kormányozni az ellenzék.

2021. június 17. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Böcskei Balázs - 2021.06.17.
08:37
00:00

Mit szól az összellenzék pénteki nyilatkozatához, amely közös ellenzéki kormányprogram iránymutatójának is tekinthető? – ez a hét kérdése, amelyet Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója válaszolt meg csütörtökön.

Közölte: ha megnézzük a korábbi választásokat 2010 óta, akkor azt látjuk, hogy vagy túl későn készült program, vagy egyáltalán nem volt. Ehhez képest most van egy referenciadokumentum, amely egyeztetés alatt áll, és amelyben kijelölik a sarokpontokat a választók számára. Ebből az következik, hogy egy jelölt lesz, egy miniszterelnök-jelölt és egy kommunikációs irány. Vélhetően ugyanazokat fogják mondani akár a Fudan Egyetem vagy éppen az adózás kérdésében.

Szükséges, hogy ne alakulhasson ki a kormánypárti nyilvánosságban, hogy ahány ellenzéki párt, annyiféle álláspont van például az alkotmányozásról vagy közpolitikákról. Három-hat közös ellenzéki üzenetet látunk majd szerinte, és ezek a szociálpolitika, társadalompolitika, gazdaság területéről jönnek – válaszolta műsorvezetőnk felvetésére, aki azt mondta: baloldali, szociális programot lát.

A Jobbik megszavazta az úgynevezett pedofiltörvényt a többi ellenzéki párttal szemben; ezzel kapcsolatban Böcskei megengedő, azt mondta, „tekintsük úgy, hogy még az egyeztetés alatt álló programhoz kapcsolódó szavazási magatartásról beszélünk”.

Jelezte: a választási program azért fontos, mert maga a politika is kijelöli magának és a választóknak, hogy mik a legfontosabb pontok, feladatok kormányzás esetén. A választók jól informált, relatíve kisebb része foglalkozik vele, a nagyobb részük inkább érzelmek, intuíciók alapján dönt. Pont a bizonytalan szavazókra nem jellemző, hogy a programokat mérlegelve döntenek – jegyezte meg.

Arról intellektuálisan nagyon érdekes vita alakult ki, hogy mihez kezdjen az ellenzék az Alaptörvénnyel, ha győz jövőre, de nem kétharmaddal. Viszont – mondta a labdarúgó-játékvezetőként is ismert Böcskei Balázs – ez jogászok közötti vita, nincs rá válasza, nem is a kispadról, hanem annál messzebbről nézi. Erről szerinte kicsit megúszósan szoktak nyilatkozni ellenzéki politikusok, de nem azért, mert nem ismerik fel a kihívásokat, hanem azért, mert a jogásztársadalmon belül sincs konszenzus.

Azt viszont jelezte: szerinte nem arról kellene szólnia a választási kampánynak, hogy kétharmad híján hogyan tudna kormányozni az ellenzék. Beszélt arról is, hogy ne az elszámoltatástól várjunk katarzist, hiszen a magyarországi meggazdagodások jelentős része jogilag legális volt, morális problémák persze lehetnek vele.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2021. június 17., csütörtök 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre