„Klubrádió
Reggeli gyors

Milyen az összellenzék első programja?

14/06/2021 11:45

| Szerző: Klubrádió

Mit szól az összellenzék pénteki közös nyilatkozatához, ami majd egy közös ellenzéki kormányprogram iránymutatójának is tekinthető?

Fleck Zoltán, az Eötvös Károly Intézet igazgatója volt a Reggeli gyors vendége, és ő kapta az eheti kérdést először: Mit szól az összellenzék pénteki közös nyilatkozatához, ami majd egy közös ellenzéki kormányprogram iránymutatójának is tekinthető?

2021. június 14. Reggeli gyors - részlet 21.06.14. Fleck Zoltán
07:39
00:00

Fleck szerint megengedőnek kell lenni a demokratikus oldal programjával, hiszen "nem az a helyzet, mint egy demokráciában, egy szabad politikai versenyben, hogy az ellenzéknek van egy programja, ami összevethető a kormány programjával, hanem az van, hogy nincsen szabad demokratikus egyenlő pálya.

Ezért a programok összevetése csak más hangsúlyokkal történhet csak, és "racionális kritika csak akkor jelenhet meg, ha ezt a mostani kormányt elzavarják" - mondta. Ehhez képest ez a program mindenhol változásokat akar, és Fleck szerint a radikális változtatás az ellenzék egyetlen esélye.

Közjogi programban például az autoriter állam helyett demokratikus jogállamot akarnak, a közoktatási programban, az iskolák államból kiszervezése, ideologikus, centrális rendszer helyett szabad iskolarendszert akarnak, az önkormányzatok megszüntetése helyett szabad önkormányzatiságot, és a beteget szem előtt tartó egészségügyet.

Az egészet áthatja az igény, hogy humánusabb, demokratikusabb átláthatóbb állam legyen.

Arról is beszélt Fleck, hogy félreértés a választásokig várni azzal, hogy mi legyen az új alkotmánnyal. Ebből a szempontból szerinte mindegy, hogy kétharmados vagy sima győzelmet ér el az ellenzék, bár előbbivel sokkal könnyebb alkotmányozni, jegyezte meg, de az ellenzék abban a hibába esne, hogy a parlament alkotmányoz, és kihagyják a társadalmi egyeztetést, ami ősbűne a rendszerváltásnak.

"Ez a csapda, amit a Fidesz nem is titkolt, hogy hosszabb távra szeretne berendezkedni, és ezt intézményesítette, aminek az alaptörvény a dokumentuma, ami megakadályozza, hogy egy demokratikus kormányzás tartós legyen, mondta. "Lehet bármilyen jó egy program, nehéz lesz a költségvetés lerablása után megvalósítani", ezért a társadalmi legitimációnak ott kell állni mögötte. Az Alkotmánybíróság politikai bizottságként működik, és úgy fog a választás után is, mondta.

Ezért a társadalmi részvétel megszervezését már most el kell kezdeni.