„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Esélytelen az ellenzék az apróbb falvakban, nem parancsra szavaznak a Fideszre”

15/06/2021 18:55

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem igaz, hogy parancsra szavaznak, úgy gondolják, hogy a Fidesz értük cselekszik – mondta Ungár Tamás, a Népszava újságírója, aki Dráva menti településeken készített riportot. Hozzátette, szerinte addig esélytelen az ellenzék a falvakban, amíg nem megy el és nem mondja el az ottaniaknak, mit tudna jobban csinálni, mint a Fidesz.

2021. június 15. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Ungár Tamás - 2021.06.15.
12:14
00:00

Ungár Tamás, a Népszava újságírója riportot készített Dráva menti kis falvakban, ahol több embert kérdezett arról, miért támogatta a Fideszt az előző választáson és miért támogatja most is.

Ezzel kapcsolatban négy szempontot hozott fel. Az első, hogy a falvakban van néhány intézmény, kultúrház, hivatal, ami jobb állapotban van, főleg európai uniós támogatásokból. Mutatósabbak, közösségmegtartó erőt jelentenek, kicsit jobban érzik magukat a lakók, de előfordul, hogy például egy nőnapon túl programokra már nincs pénz.

A második, hogy „a migránstéma nagyon bejött”, ebben szerepet játszik az, hogy a helyieknek nincs nagyon más forrásuk, mint a kormánymédia. Azzal azonosítják az ellenzéket, hogy migránsokat hozna be, a kormányt azzal, hogy nem engedi ezt, a „migránsokat” pedig azzal, hogy ide akarnának jönni, noha nem találkoztak még migránssal. Nincs olyan merítési lehetőségük, hogy más véleményen lévő emberekkel találkozzanak – tette hozzá.

A harmadik a közmunka: eleinte nagyon utálták, aztán egy idő után rájöttek, hogy biztonságot jelent, sőt, némi tiszteletet is, a gyerekeik, társaik előtt. Még azok is megkedvelték, akik addig a segélyen élőkre orroltak, így pedig legalább most megdolgoznak érte – mondták az újságírónak.

Van néhány gyár, üzem a közelben, mint például a vágóhíd Mohácson, és aki ezekben dolgozik, az látványosan jobban él, mint a többiek. Jelezte, a közmunkások is feltalálják magukat, közülük többen elmennek hétvégente napszámozni, így hozzátesznek 50-60 ezer forintot a pénzükhöz.

Hangsúlyozta: nem igaz, hogy parancsra szavaznak, úgy gondolják, hogy a Fidesz értük cselekszik.

Szerinte az ellenzék nem spórolhatja meg a munkát, el kell mennie a falvakba, el kell magyaráznia közérthetően, hogy miben változtatna, miben tudna jobb lenni, mint a Fidesz, miért akarja leváltani. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor nem is állíthatják az ott lakókat a maguk oldalára – vélekedett Ungár Tamás. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2021. június 15., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György