„Vásároljon
Reggeli gyors

Mi lenne az első, amit egy Orbán utáni kormánynak tennie kellene?

13/06/2021 08:14

| Szerző: Klubrádió/szg

A nyáron elindítottunk A hét kérdése című sorozatunkat a Reggeli gyorsban arról, hogy mi az a legfontosabb terület, amellyel az ellenzéknek elsőként foglalkoznia kellene, ha megnyerné a jövő évi választást. Sorrendben Majtényi László, Elek István, Radó Péter, Garay Klára és Kapronczay Stefánia válaszolt.

A nyáron elindítottunk egy sorozatot a Reggeli gyorsban, A hét kérdése címmel, ebben minden nap 7.35-kor ugyanarról kérdeztünk meg valakit, szakértőket, elemzőket, civileket. A hét kérdése most az volt, hogy mi az a legfontosabb terület, amellyel az ellenzéknek elsőként foglalkoznia kellene, ha megnyeri a jövő évi választást. Mivel kellene tehát jövő áprilisban elkezdeni az új politikát?

2021. június 07. Reggeli gyors - részlet 21.06.07. Majtényi László
10:06
00:00

Elsőként Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke válaszolt. Szerinte amit a választás után azonnal el kell dönteni, hogy az új kormányzat mivel fog foglalkozni: „szakpolitikákat fognak megvalósítani”. Úgy véli: az új kormány fókuszában a szociálpolitikának kell állnia, illetve az adópolitikának, az oktatáspolitikának. A Fidesz is erre fogja ösztökélni az új kormányzatot, és meg is lesznek az eszközei, hogy a kormány menjen bele a szakpolitikába, aminek az a veszélye, hogy a költségvetést a Fidesz blokkolni fogja, a szakpolitikához viszont pénz kell. Van egy nagy másik feladat, „egy rendszerváltás programjának a meghirdetése”, amit Majtényi alkotmányos forradalomnak nevezett el. 

2021. június 08. Reggeli gyors - részlet 21.06.08. Elek István
07:08
00:00

Elek István újságíró, publicista közölte: azt kell megcselekednie a többséget szerző ellenzéknek, amire felhatalmazást kapott a kampányban, vagyis amit meghirdetett. Az a kulcskérdés, hogy őszintén elmondja a rendszerváltozással kapcsolatos terveit, mert abból kell kiindulni, hogy az alkotmányos rend, a jogállam helyreállítása a feladat. Ugyanis szerinte legalább ’13 óta „alkotmányosan tiltott, kizárólagos hatalomra törekvés eredményeként fölépített önkényuralmi rendszerben élünk”, amelynek létrehozására nem volt joga, sem politikai, erkölcsi alapja a mostani hatalom birtokosainak”. Első lépésként deklarálni kell, hogy ez a folyamat illegitim, és mindazokat a paragrafusokat „hatálytalanítani kell”, amelyek révén kiépült 2010 óta a mostani rendszer.

2021. június 09. Reggeli gyors - részlet 21.06.09. Radó Péter
08:09
00:00

Radó Péter
oktatáspolitikai szakértő a Klubrádiónak elmondta, kormányváltás esetén nagyon fontos lenne a költségvetésen belül a korrupció „kiszárításával” felszabadítható pénzek prioritások szerinti átszervezése. Említette az egészség- és oktatásügy mellett a szociális védőháló megerősítését és az önkormányzatok finanszírozását is. Az oktatásügyben háromlépcsős folyamatot tart célravezetőnek. Elsőként a tankötelezettséget vissza kell állítani 18 éves korig, az állami iskolák működési színvonalát az egyházi iskolák szintjére kell állítani, valamint a kezdő tanárok fizetését megemelni. Radó Péter szerint új közoktatási törvényt kell alkotni, visszaadni az iskolák autonómiáját és megszüntetni a Kliket. Átfogó oktatási reform kidolgozását is szükségesnek tekinti, és úgy látja, az egész folyamat tíz évet venne igénybe.

2021. június 10. Reggeli gyors - részlet 21.06.10. Garay Klára
08:24
00:00

Garay Klára, a Budapesti Városvédő Egyesület elnökségének tagja, a Városliget barátai Facebook-oldal szerkesztője leghamarabb a jogállamot állítaná vissza. Saját területére kitérve azt mondta: ha komolyan vesszük a saját alkotmányunkat, amely szerint mindenkinek joga van az egészséges élethez és környezethez, akkor visszaállítaná a környezetvédelem intézményrendszerét, hogy legyenek megfelelő jogszabályok, és legyen, aki betartassa őket. Mert anélkül mindenki bármit barkácsol, kiemelt beruházásként letarolja a fél országot. Visszaadná a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások becsületét, mert egy kiemelt stadion kiemelt környezeti károkat okoz, és már ott tartunk, hogy nem is csak stadionok épülnek környezeti hatástanulmány nélkül, hanem irodaházak is, magáncélra, amivel be lehet kerülni a száz leggazdagabb közé.

2021. június 11. Reggeli gyors - részlet 21.06.11. Kapronczay Stefánia
10:55
00:00

Kapronczay Stefánia
, a TASZ elnöke azt mondta: az egyik legfontosabb dolga az lenne egy új kormánynak, hogy ne folytassa a gyűlölködést. Ez nem jogszabályi, de nagyon fontos kérdés, és nagyon sokat romlott a helyzet az elmúlt 12 évben. A kormány rendszeresen használja saját népszerűségének fokozására, hogy kipécéz bizonyos csoportokat, és ellenük szítja a gyűlöletet: volt kampány a menekültek ellen, tavaly év elején a roma emberek ellen, és most „nagyon intenzív kampány” indult az LMBTQ-emberek ellen. Ha egy hatalmon lévő erő arra játszik, hogy az országban élőket egymás ellen fordítsa, akkor nem tartja be azt az alapvető kötelességét, hogy elfogadja mindenki alapvető méltóságát.

Az egyes beszélgetéseket meghallgathatják a hangsávokra kattintva.

Reggeli gyors
2021. június 7-11.