„Klubrádió
Reggeli gyors

Vásárhelyi Mária: Nem akarom, hogy Mészáros féljen

15/06/2021 11:35

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz kíméletlen ellenzék lesz, véli Vásárhelyi Mária szociológus, aki szerint akkor is demokratikusan kell hozzájuk állni, és azt is mondta, hogy nagyon sok konfliktusa lesz a majdani összellenzéki kormánynak, amelynek új alkotmányra és elszámoltatásra lesz szüksége.

Vásárhelyi Mária szociológus a Reggeli gyorsban arra a heti kérdésre kellett válaszoljon, hogy mit szól az összellenzék múlt pénteki közös nyilatkozatához, ami majd egy közös kormányprogramhoz vezethet.

2021. június 15. Reggeli Gyors/részlet Vásárhelyi Mária (2021.06.15. kedd)
07:20
00:00

Vásárhelyi minden pontjával egyetért, ahogy egyetért az összefogással és az előválasztással is, mert szerinte "ez az egyetlen út, amivel lehet váltani ezt a zsarnoki hatalmat".

Ami nem lesz egyszerű feladat, és Vásárhelyi szerint számos vita lesz majd, de ez a politika elkerülhetetlen velejárója. "Ha ennyire más meggyőződésű pártok fognak össze, akkor a konfliktusok száma meg fog sokszorozódni, és ez az ország elmúlt 11 évben elszokott a politikai vitáktól, és valami bűnös dolognak tartja, de ez az élet velejárója, hogy vitatkozunk".

Vásárhelyi abban reménykedik, hogy a vitákat "mederben tudják majd tartani", de "ha a szemük előtt lebeg, miért fogtak össze, az segíteni fog megoldani a konfliktusokat".

Vásárhelyi Mária azt mondta, úgy lehet helyreállítani a jogállamot, "ha van elképzelés, és következetesen ragaszkodnak hozzá". A mostani egy olyan alkotmány, ami "egypárti uralom alatt jött létre, és amit a születése pillanatától alkotmányellenesnek találtak az ellenzéki pártok"

"Miért kellene egy ilyen alkotmányt tiszteletben tartani? Simán bebizonyítható, hogy ez az alkotmány jogszerűtlenül jött létre, nem kellene sokat hezitálni. Ha megtartják az alkotmányt, bukásra vannak ítélve" - mondta.

Azért szeretnénk a Fidesz leváltását, mert egy rombolást segítő alaptörvény mellett működik, de "az ellenzék botot dug a küllők közé", ha nem demokratikusan viselkedik.

A Fidesz kíméletlen ellenzék lesz, de ha elvonjuk tőlük a jogokat, amik a demokráciában megilletik, akkor sem lesz demokrácia. A jövőbeni kormány szerinte akkor lesz stabil, "ha végre lesznek következményei annak, ami az elmúlt tíz évben történt". És a Fidesz sem érezheti olyan biztonságban magát, "mert tudjuk, milyen törvénytelenségek történtek, amiknek büntetőjogi következményei kell, hogy legyenek".

Ezért például azt sem akarja Vásárhelyi Mária, hogy Mészáros Lőrinc féljen, "hanem legyen számonkérés, és ha bűntelennek bizonyul, akkor ne kapjon büntetést, ha viszont kiderül, amit sokan gondolunk, hogy iszonyatosan lenyúlások, a közpénzek elherdálása történt, akkor mindenkit, aki ebben részt vett, nyerjék el méltó büntetésüket".