„Klubrádió
Megbeszéljük...

Békés Márton: A "fejedelemről" mint nemzetet összefogó erőről beszéltem Orbán kapcsán

29/08/2023 18:47

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"Király vagy uralkodó nincs, de fejedelem van. Ezt érthetjük magára a miniszterelnökre, a kormánypártra vagy a mögötte álló holdudvarra" – fogalmazott Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója a Tranzit fesztiválon rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Békés a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, hogy az "új fejedelem" kifejezést Antonio Gramsci olasz marxista teoretikustól vette át, aki arról beszélt, hogy a történelmi társadalmi blokkokat az uralkodó párt vezetőjének kell összefognia, ugyanakkor a fő szerep népi-nemzeti erőé és ennek szerves értelmiségéé.

2023. augusztus 29. Megbeszéljük-részlet (2023.08.29.) Békés Márton
19:33
00:00

Antonio Gramsci (1891 – 1937) olasz marxista filozófus, az Olasz Kommunista Párt egyik alapítója arról írt az Új fejedelem – Széljegyzetek Machiavelli politikájához című művében, hogy a 20. században olyan politikai innovációra van szükség, amely összefogja az északi proletariátus és a dél-olasz szegény parasztság úgynevezett történelmi blokkját. Ebben a politikai pártnak és a politikai párt vezetőjének, vagyis az "új fejedelemnek" van szerepe, ugyanakkor a népi-nemzeti erő és ennek a szerves értelmisége az, ami igazán számít számít – magyarázta Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója annak kapcsán, hogy a Tranzit fesztiválon így fogalmazott: "Király vagy uralkodó nincs, de fejedelem van. Ezt érthetjük magára a miniszterelnökre, a kormánypártra vagy a mögötte álló holdudvarra."

Gramsci elhódítása befejezett tény azóta, hogy Orbán Viktor is arról beszélt, olvassuk az olasz teoretikust – mondta Békés. A miniszterelnök szintén gramsciánus "új hegemónia" kifejezést használta abban az értelemben, hogy azt jelenti, a 1990 és 2010 közötti posztkommunista politikai, kulturális komplexumot leváltotta az új politikai fenomén, a Fidesz-KDNP – magyarázta a publicista. Hozzátette, ez az új hegemónia azért jött létre, mert több mint 3 millióan szavaztak meggyőződésből a Fideszre. "Ők úgy gondolják, hogy ez a politikai rendszer az ő érdeküket szolgálja, még akkor is, ha azt halljuk a rádióban, hogy drágul a benzin, vagy emelkednek az élelmiszerárak" – fogalmazott.

Békés szerint a baloldal szellemi támogatottsága, konszenzusépítő képessége tönkrement, ezért nem tud politikai sikereket elérni. "Az a probléma Bolgár úr, hogy a maguk oldalán a szellem már nem nagyon jár. Mondjon nekem egy olyan jobboldali, nemzeti, konzervatív gondolkodót, akit maguk szívesen olvasnak és használnak? A mi oldalunkon a miniszterelnök szólított fel arra, hogy tessék már elolvasni Gramscit, egy baloldali írót. Maguktól hallunk ilyet valaha? Érdeklődnek irántunk? Érdeklődnek, hogy mi van a Kommentárban, mi van a könyvespolcokon, milyen könyvet ad ki a Századvég, mi van a XXI. Század Intézetben?" – fogalmazott Békés Márton.

A műsorvezető, Bolgár György szerint figyelünk az új fejedelemre is, meg sok másra is, mert anélkül nem fog sikerülni a párbeszéd.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Békés Mártonnal
2023. augusztus 29., 16:45
Riporter: Bolgár György